SEGRE

ESNOTICIA

Planas no convenç el sector fructícola de Lleida amb les mesures per a temporers

El ministre prioritza aturats de la zona, encara que cobrin ajuts, i joves migrants

El consum d’algunes fruites, com la poma, ha pujat aquests dies, i s’enfonsa el de maduixa.

El consum d’algunes fruites, com la poma, ha pujat aquests dies, i s’enfonsa el de maduixa.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir un pla perquè Lleida pugui comptar amb temporers per recollir la fruita i el sector, encara que admet que qualsevol mesura és positiva, tem que sigui clarament insuficient. El programa es basa en la contractació de desocupats, encara que cobrin ajuts, de la zona i joves migrants en situació regular de 18 a 21 anys.

El sector de la fruita de Lleida fa setmanes que alerta que les mesures de restricció de moviments pel coronavirus es pot traduir en falta de mà d’obra i portar a la ruïna una nova campanya. Davant de l’alerta, generalitzada en zones amb recol·leccions dels seus productes pròximes, el Consell de Ministres va aprovar ahir un pla que, en paraules del titular del departament d’Agricultura, Luis Planas, apostava per contractar personal del mateix terme municipal o limítrofs per evitar trasllats. Posteriorment, la nota oficial del ministeri ja parlava de poblacions pròximes als llocs de cultiu.

La mesura que es pot considerar clau és que els parats podran treballar a les pròximes campanyes en zones properes al domicili i cobrar, alhora, el subsidi d’atur. La mesura compta amb el suport del sector però, al mateix temps, recorden que anys enrere es van fer campanyes perquè desocupats apostessin per treballar a la campanya de la fruita amb pràcticament nul resultat. La mesura, excepcional i només prevista fins al 31 de juny, no inclou els treballadors immersos en expedients de regulació temporal d’ocupació derivats de la crisi del coronavirus.

Aclarida i cirera necessiten 4.000 persones urgents en una campanya que arriba a donar ocupació a 35.000

Alguns municipis reclamen protocols, com la pràctica de tests de coronavirus

El Govern central també preveu comptar amb residents estrangers legals el permís de treball dels quals conclogui abans del 30 de juny, a qui se’ls renovarà; o a joves estrangers d’entre divuit i vint-i-un anys que tindran més fàcil obtenir aquests permisos per incorporar-se a aquestes tasques. En aquest últim col·lectiu, van explicar fonts del sector, tot just n’hi hauria entre 300 o 400 a Lleida. Des de la patronal de la fruita Afrucat, adverteixen que tota mesura és benvinguda, però alerten que no es pot “jugar a la ruleta russa” amb la campanya.

Calculen que de forma urgent, per a aclarida i cirera es necessitaran a Lleida de forma urgent 4.000 persones per a una campanya fructícola que dóna feia a 35.000 a la província entre recol·lecció en camp i manipulació en centrals i cooperatives.

A més a més, Afrucat va alertar dels problemes de mobilitat. La Federació de Cooperatives exigeix agilitat en la incorporació d’aturats i migrants a la campanya agrària.

Des d’Unió de Pagesos consideren que amb les mesures no n’hi haurà prou, però ajuden molt a poder atreure a la campanya persones que cobren avui prestacions de l’atur i joves migrants.

Per part de JARC, van insistir que és positiu que s’ofereixi a les persones desocupades sortida laboral en el camp i van recalcar que la clau no només és recollir la fruita sinó el preu que s’aconsegueixi.

Asaja dubta que aquest pla sigui la solució per al camp i va dir que no es permetrà contractar, per exemple, personal de la maduixa de Huelva si no estan empadronats a la zona.

tracking