SEGRE

RAMADERIA MERCATS

El porcí ja acumula tres setmanes de baixada de preu

Tot i que segueixen molt per sobre d’altres anys || La caiguda de la productivitat dels escorxadors redueix la demanda industrial

Imatge d’una granja de producció de porcí a Ivars d’Urgell.

Imatge d’una granja de producció de porcí a Ivars d’Urgell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El porcí acumula tres setmanes de baixades de preus als mercats en origen i la reducció de dos cèntims de l’última sessió de Mercolleida deixa la cotització orientativa en 1,455 euros per quilo d’animal viu. Amb tot, els preus estan per sobre d’altres anys i, per exemple, a començaments del mes d’abril del 2019 el tauler de la llotja lleidatana marcava 1,330. És a dir, malgrat les rebaixes, està més de dotze cèntims per sobre en aquests moments.

La rebaixa dels preus es produeix en un moment en què la pandèmia del coronavirus i totes les mesures de confinament i controls extrems de mesures sanitàries i de seguretat han reduït la productivitat dels escorxadors. El secretari general de la patronal d’indústries càrnies Fecic, Josep Collado, va explicar que les empreses han incrementat els estàndards de seguretat amb l’establiment de separacions d’almenys metre i mig entre els treballadors, una situació que es deixa sentir a les línies de treball. A més, han establert plafons en diferents zones per garantir que no hi ha contacte entre empleats, a més d’extremar encara més les mesures de bioseguretat, amb l’ús i canvi assidu de guants i màscares a banda d’altres controls. Va explicar que aquestes mesures minven la productivitat i va afirmar que escorxadors i indústries estan registrant una incidència més alta de l’absentisme laboral. Després d’una enquesta al sector, estima l’absentisme mitjà en un 11 per cent, encara que en algunes firmes s’arriba al 17 per cent.

Tot això es tradueix en un descens en el nombre d’animals sacrificats i aquesta menor demanda es tradueix en reduccions de preus. Collado va dir que les empreses continuen treballant però no a un ritme òptim.

tracking