SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

COAG denuncia que la fruita de pinyol comença sense preu

Critica que els compradors estan pressionant || Assegura que la crisi del Covid-19 ha incrementat els costos el 30%

Imatge d’arxiu de collita d’albercoc a Lleida.

Imatge d’arxiu de collita d’albercoc a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

COAG, de la qual forma part Jarc, va mostrar ahir la seua “gran preocupació” pel començament de la campanya de fruita de pinyol, que va denunciar que ha començat sense preus ni contractes al camp, segons ha informat en un comunicat.

En concret, va recordar que la llei de millora de la Cadena Alimentària obliga que, en qualsevol transacció comercial, existeixi un contracte escrit de compravenda en el qual es detalli un preu que remuneri els agricultors per sobre dels costos de producció, tal com es va aprovar després de la recent reforma d’aquesta llei en el context de les manifestacions i tractorades del febrer i el març. En zones primerenques de Múrcia la collita ja ha començat, on la recollida de l’albercoc avança a bon ritme, mentre que per a préssec i nectarina s’accelerarà la recollida en deu dies.

COAG veu vital la gestió de crisi, la collita en verd o la no-collita davant de pics de producció

A la vall de l’Ebre, després de cert retard per les pluges dels últims dies, es començaran a recollir les primeres cireres durant aquesta setmana. Tanmateix, els fructicultors observen que no s’estan plantejant contractes i, en els casos en els quals es proposen, no hi ha preus o aquests no cobreixen els costos de producció.

“Aquesta situació és inexplicable. S’espera al voltant d’un 15 per cent menys de producció que l’any passat i, tanmateix, els compradors estan pressionant per no oferir uns preus d’acord amb la relació entre oferta i demanda”, va lamentar la responsable del sector a COAG-Múrcia, Esperanza Ramírez. Va subratllar en aquest sentit que l’Administració “ha d’inspeccionar i intervenir en aquest assumpte”.

Per la seua banda, COAG va advertir que en aquesta campanya s’uneixen tots els condicionants per la pandèmia del coronavirus que han provocat l’augment dels costos de manipulació, que s’estimen per sobre del 30 per cent.

A més, per resoldre determinats pics de producció i evitar problemes d’aglomeració de producte en magatzems, veu especialment útil la gestió de crisi en camp, la collita en verd i la no-collita.

tracking