SEGRE

ESNOTICIA

Afrucat espera poder retornar a Lleida 3.000 treballadors de l'Est

Estudia contractar avions, per exemple de Romania, que podrien arribar a l’aeroport d’Alguaire || Estima que la producció de fruita de pinyol pot caure un 15%

El director d’Afrucat, amb el material de seguretat adquirit per la patronal fructícola i la Xina.

El director d’Afrucat, amb el material de seguretat adquirit per la patronal fructícola i la Xina.AFRUCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La patronal del sector fructícola català, Afrucat, està en converses amb l’administració per poder concretar la tornada d’entre 2.000 i 3.000 treballadors d’Europa de l’Est que, en el moment de l’esclat de la crisi del coronavirus, es trobaven als seus països de vacances. Com va avançar SEGRE dissabte, estudia la possibilitat de contractar avions, que podrien utilitzar l’aeroport d’Alguaire.

El trasllat per via terrestre presenta dificultats per les restriccions frontereres en diferents països, encara que la Comissió Europea advoca per facilitar el trànsit dels temporers. El gruix d’aquest personal amb el qual espera comptar Afrucat per aquesta via procedeixen de Romania i són treballadors que, de fet, ja són residents a Lleida o altres zones de Catalunya.

Així mateix, igual que en les organitzacions agràries, a Afrucat li preocupa especialment el transport del personal i vol que les administracions permetin una taxa més elevada d’ocupació en cotxes i autocars, per facilitar el procés. Demana que es pugui incrementar fins al 50% l’ocupació màxima per vehicle i dissenya rutes per al trasllat en autobusos a finques o centrals de Lleida, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona.

En matèria de seguretat, ha començat el repartiment de 800.000 guants, 400.000 mascaretes, 200 termòmetres digitals, 16.000 litres de gel hidroalcohòlic i 2.700 unitats de tests d’anticossos del coronavirus. Es tracta d’unes compres que ha fet de forma directa a la Xina.

Pel que fa a la collita i després de les estimacions a la baixa de fruita d’estiu que ha portat a terme Unió de Pagesos, estima que Lleida i Catalunya en general podran tenir una producció un 15 per cent inferior a l’any passat, que va ser una “gran campanya” en volum.

Podria afavorir la millora els preus, però cal tenir en compte les especials circumstàncies generades per la pandèmia i els confinaments en diferents països.

tracking