SEGRE

ESNOTICIA

La campanya de la fruita, coordinada des de Lleida amb aval del Govern

Jordà preveu portar al pròxim Executiu un codi de bones pràctiques amb suport dels agents implicats || Amb comissions de seguiment a Ponent i l’Ebre

Imatge de com han quedat les cireres després de les intenses pluges caigudes des de diumenge.

Imatge de com han quedat les cireres després de les intenses pluges caigudes des de diumenge.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de la fruita estarà més coordinada que mai des de Lleida, amb un paper preponderant d’una comissió amb tots els agents implicats, des de productors i patronals fins a administracions de tots els nivells i la Generalitat. Així ho va explicar ahir la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que espera poder portar al pròxim Consell Executiu un codi de bones pràctiques de la campanya que compti amb el consens o suport de la comissió i validada per Palau.

De fet, està previst comptar, de moment, amb una a Lleida i una altra a les Terres de l’Ebre, sense descartar crear-ne una si fos necessari més endavant a Girona, on la producció se centra en fruita de llavor, davant la importància de préssecs i nectarines a Ponent i Tarragona. L’Executiu, segons la previsió de Jordà, aprovarà així un acord per impulsar la coordinació i el seguiment de la campanya agrària amb mecanismes de coordinació amb aquestes comissions tècniques. Aquestes estaran en contacte amb la conselleria, que informarà de qualsevol necessitat al Govern. Es tracta d’intentar garantir el desenvolupament de la que serà, en paraules de Jordà, probablement “la campanya agrària més anòmala que viurem” per la pandèmia i la lluita contra el coronavirus. Per aquest motiu, amb aquesta estratègia, s’implica en la campanya tota una sèrie de conselleries, com Treball, Territori o Salut, no només Agricultura. En aquesta mateixa línia, Jordà demana a tots la implicació màxima, garantint també la de la mateixa Generalitat que, va dir, “ajudarà el que faci falta”, davant de les advertències d’alguns consistoris de la necessitat de suports per poder gestionar la campanya, en especial amb els requisits a l’esborrany de protocol d’actuació, com va publicar SEGRE diumenge. En aquest sentit, Jordà va assenyalar que aquest esborrany és un “document viu”, a l’espera de la llum verda definitiva i la validació per part del Govern.

Pel que fa a les necessitats de mà d’obra, va apuntar que la Generalitat ha posat en marxa tots els mecanismes perquè es puguin cobrir, com el Servei Català d’Ocupació, igual que patronals i sindicats han posat en marxa les seues borses de treball. Però va recalcar que a més del volum de temporers, s’ha de garantir que la campanya es desenvolupa en les millors condicions. Un estiu en què s’espera una reducció de la producció respecte al 2019.

Segons va assenyalar Unió de Pagesos, fins i tot ha fet malbé el 50 per cent en els fruits verds que s’havien de començar a collir d’aquí a set o deu dies. Les pluges, a més, provoquen que la cirera “que no s’ha espatllat tampoc es pugui exportar al no poder resistir el període de postcollita necessari”. UP considera que aquest fet “pot inundar de cirera primerenca el mercat intern i provocar una crisi d’oferta”.

Demana al ministeri d’Agricultura l’autorització excepcional de l’ús de productes fitosanitaris a base de dimetoat, només per a les plantacions en què les cireres no es recolliran, malgrat que no està permès des del 2016. Així mateix, reclama al departament d’Agricultura una quantificació “acurada” dels danys, tant en cirera com en albercoc, perquè es tinguin en compte de cara a l’avaluació anual de desperfectes i es pugui adequar la fiscalitat de les finques afectades a la declaració de la renda 2020.

tracking