SEGRE

Arriben a Lleida temporers de França, Andalusia i País Basc per recollir fruita

Els sindicats lamenten la falta d’un protocol de seguretat a la campanya

Imatge d’arxiu de temporers collint a Lleida.

Imatge d’arxiu de temporers collint a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general de CC.OO. a Lleida, Cristina Rodríguez, ha afirmat aquest dimecres que estan començant a arribar temporers a Lleida per treballar en la recollida de la fruita en tren procedents de França, Andalusia i País Basc i que comencen a veure’s quadrilles de treballadors en camins de poblacions com a Torres de Segre i Serós, on ja ha començat la campanya de la cirera. Rodríguez ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa telemàtica en la que ha participat també el seu homòleg d’UGT, José Luis Aguilá per presentar les reivindicacions del Primer de maig, Día internacional dels treballadors, en la qual ambdós han mostrat la seua preocupació per la falta d’un protocol que reguli el treball dels temporers en l’estat d’alarma per l’epidèmia de coronavirus, tenint en compte que a la campanya treballen unes 40.000 persones.

"Sé que hi ha pobles com Alcarràs i Torres de Segre que s’estan organitzant de manera voluntària. És una situació dantesca. Ens preocupa que pugui sortir un brot en un poble i aparegui racisme en aquella localitat. S’està posant en risc la salut pública i és preocupant que no hi hagi protocol", ha afirmat Rodríguez.

Aguilá, per la seua part, ha insistit que la necessitat de mesures sanitàries agreuja la situació d’altres anys en la qual molts treballadors dels quals recullen fruita en pobles de la província es desplacen a la ciutat de Lleida quan acaba la jornada.

Ha afirmat que són molts els agricultors que contracten sempre els mateixos treballadors perquè hi confien, però que "hi ha molts temporers que pul·lulen per la zona per veure qui els contracta", i que és en aquestes contractacions on l’administració ha de vigilar que es compleixi la normativa.

En aquest context el secretari general d’UGT a Lleida ha asseverat que CC.OO. i el seu sindicat porten temps denunciant la precarietat i la falta de responsabilitat per part de les administracions per solucionar el que "cada any és un problema social, econòmic i laboral" i ha agregat que la intenció dels sindicats no és criminalitzar la campanya de la fruita.

"Sempre tenim problemes. Que s’hagi d’aplicar i exigir mesures sociosanitàries i laborals, com la distància social, agreuja el ja existent en anys anteriors i per tant tornem a tenir dificultats ampliades i a partir de maig, com passa cada any, caldrà començar a veure on s’allotja la gent", ha precisat.

Sobre la celebració del Primer de maig els líders dels dos sindicats a Lleida han remarcat que aquest any, sense manifestació pel confinament, reivindicaran que el prioritari és la salut, el treball i la justícia social.

Ambdós han apuntat que entre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) presentats n’hi ha "alguns que no es justifiquen pel confinament", i Rodríguez ha explicat que el seu sindicat ha presentat 21 denúncies en la Inspecció de treball.

Segons la líder de CC.OO. a Lleida, a la província s’han presentat 5.205 expedients que han afectat 29.273 treballadors, a qui s’afegeixen els "molts" autònoms que han perdut la seua feina.

tracking