SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat enutja els alcaldes al no tenir encara el protocol de la fruita

L’Executiu dóna llum verda als comitès tècnics, però segueixen pendents les “regles” || Mentrestant, ja han arribat centenars de temporers, especialment al Baix Segre

Temporers en una furgoneta guardant les exigències d’aforament restringit.

Temporers en una furgoneta guardant les exigències d’aforament restringit.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alcaldes del Baix Segre es van mostrar ahir decebuts i enutjats amb la Generalitat després de la sessió del Consell Executiu. Confiaven que s’aprovés el protocol d’actuació per a la campanya de la fruita, ja que consideren que no es pot esperar més. Tanmateix, la reunió del president i els consellers va prendre una decisió que els edils consideren insuficient: crear els comitès tècnics per al desenvolupament de les campanyes agràries a Lleida i Terres de d’Ebre.

Ara s’anuncien noves reunions per provar de consensuar el protocol d’actuació, encara que en principi no es preveu que contingui canvis importants respecte a l’esborrany publicat per SEGRE el passat dia 19. Des de la conselleria d’Agricultura no es descarta que s’incorporin algunes aportacions per part d’organitzacions agràries, patronals i alcaldes.

De fet, s’han tornat a convocar reunions per parlar d’aquest protocol, mentre els primers edils del Baix Segre recorden que ells ja estan en campanya, la de la cirera, amb centenars de temporers que ja són als seus municipis i els consistoris se senten sols.

Estan fent inversions per complir amb l’esborrany de protocol, que inclou l’exigència de tenir llestos espais per poder confinar els temporers quan calgui, davant de la possibilitat que es declari algun cas entre les quadrilles que aclareixen o cullen fruita.

És a dir, escometen unes inversions que, alerten, no tenen una base legal o una normativa a què ajustar-se. Estan treballant a preu fet per tenir-ho tot llest i per donar suport al desenvolupament de les economies locals, basades fonamentalment en la fruita dolça.

Mentrestant, des de la Generalitat confien a tenir llest i consensuat el document per poder ser ratificat pel pròxim Consell Executiu. Formalment no seria necessari aquest pas, però es vol transmetre al ciutadà en general i al pagès en particular que les campanyes agràries són un “tema de país” i un “tema de Govern”. De moment, el que sí ja té aquest vistiplau de l’Exeutiu són les comissions per “fer el seguiment de la campanya i consensuar propostes en relació amb criteris o recomanacions de prevenció i d’actuació durant la campanya agrari”, afirma.

Els ajuntaments, per la seua part, han de tenir un cens dels temporers arribats d’altres zones i mantenir-se en contacte amb els ocupadors davant de qualsevol eventualitat. En previsió que pugui registrar-se algun cas de coronavirus entre treballadors i els seus allotjaments no comptin amb els requisits mínims, els ajuntaments han de tenir a punt zones municipals. Han de tenir una entrada independent per a les persones que donin servei en aquests allotjaments. A més, serà necessària una zona per a persones són símptomes compatibles amb el coronavirus, una altra per a persones amb diagnòstic confirmat i una més per als que hagin tingut contactes amb infectats.

tracking