SEGRE

El Ministeri d'Agricultura amplia al 15 de juny el termini per sol·licitar els ajuts de la PAC

El ministre d'Agricultura, Luis Planas.

El Ministeri d'Agricultura amplia al 15 de juny el termini per sol·licitar els ajuts de la PACEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha ampliat fins el 15 de juny el termini de presentació de la sol·licitud dels ajuts directes de la Política Agrícola Comuna (PAC) per al 2020, segons una ordre publicada aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Prop de 700.000 agricultors i ramaders presentaran previsiblement la sol·licitud única el 2020 per rebre ajuts de la PAC, d’acord al Ministeri.

El termini ja va ser ampliat fins el 15 de maig –data màxima permesa en la reglamentació comunitària–, davant de la crisi sanitària de la covid-19 i l’estat d’alarma, però el Departament va sol·licitar a la Comissió Europea (CE) una flexibilitat més gran per facilitar als agricultors i ramaders les gestions i donar més seguretat als beneficiaris de la PAC.

La CE ha aprovat, a més, un reglament que permetrà reduir en aquesta campanya els controls sobre el terreny que es realitzen en cada règim d’ajuda en passar del 5 % dels expedients al 3 %, ha recordat el Ministeri en un comunicat.

Els esmentats controls podran fer-se de tal manera que s’eviti el contacte físic entre l’agricultor i el controlador per respectar les normes sanitàries vigents.

Amb aquestes mesures, segons el MAPA, s’aconseguirà que no hi hagi un retard en els controls i que els ajuts de la PAC es paguin en els mateixos terminis de tots els anys.

Així mateix, en els casos en els quals la crisi originada pel coronavirus hagi provocat que alguns productors no puguin complir tota les condicions exigides per al cobrament de determinats ajuts, els organismes pagadors estudiaran si és procedent aplicar la consideració de cas de força major per evitar penalitzar el beneficiari.

El Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) publicarà ben aviat els detalls sobre com gestionar aquests casos de força major.

Entre aquests supòsits figuren els ramaders beneficiaris dels ajuts associats a l’oví i cabrú en campanyes anteriors i que el 2020 incompleixin el requisit del llindar mínim de producció, en el cas d’explotacions que hagin vist afectada la seua capacitat de comercialitzar la seua producció com a conseqüència de la covid-19.

El MAP també ha citat els ramaders que tinguin necessitat d’utilitzar per al pasturatge superfícies de guarets "d’interès ecològic" en el marc de l’ajuda a les pràctiques beneficioses per al clima i el medi ambient, en explotacions afectades per la covid-19 a causa de la dificultat per al transport o a increments de densitat en l’explotació per la dificultat per vendre vedells, corders o cabrits. A partir del proper 16 d’octubre es podran abonar els avançaments dels ajuts.

El MAPA ha recordat que un reglament de la CE permetrà incrementar el percentatge dels esmentats avançaments fins el 70 % en els ajuts directes i fins el 85 % en les mesures de desenvolupament rural.

En el cas d’Espanya, aquests avançaments podrien permetre un avenç dels ajuts directes d’al voltant de 3.421 milions d’euros i beneficiaran prop de 700.000 agricultors i ramaders que es preveu que presentin la sol·licitud única en aquesta campanya 2020.

tracking