SEGRE

Els productors europeus preveuen una campanya de fruita amb menys producció i més costos per la covid-19

Asaja Lleida defensa que aquesta menor collita "s'hauria de traduir en una pujada del preu de més del doble"

La campanya de recollida de fruita d’aquest any requerirà nous hàbits contra el Covid-19.

La campanya de recollida de fruita d’aquest any requerirà nous hàbits contra el Covid-19.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de préssec, nectarina i albercoc de França, Itàlia, Portugal i l'estat espanyol preveuen una davallada de la collita per a aquesta campanya i més despesa degut a les mesures de seguretat i prevenció que han d'aplicar per fer front a la covid-19. Així ho han expressat aquest dijous durant la reunió telemàtica que han mantingut per parlar de les previsions de collita, les mesures de suport específiques i l'impacte de del coronavirus en el sector. Des d'Asaja Lleida, el seu president, Pere Roqué, ha defensat que aquesta davallada de la producció "s'hauria de traduir en una pujada del preu de més del doble" i, per això, ha tornat a reclamar "uns preus dignes perquè els agricultors es puguin guanyar la vida amb el que produeixen".

Productors de fruita de pinyol, entre els quals Roqué, han participat aquest dijous en la reunió telemàtica del Grup de contacte de préssec, nectarina i albercoc del Comitè Mixt França-Espanya-Itàlia-Portugal de Fruites i Hortalisses, convocada per la Subdirecció General de Fruites i Hortalisses i Vitivinicultura de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d'Agricultura.

El representant d'Asaja Lleida ha insistit en el tema de preus que han de percebre els productors perquè "no pot ser que tornin a patir la crisi econòmica de l'any 2019, on només amb la fruita d'os es van perdre 60 milions d'euros".

Quant a les mesures de suport específiques, durant la reunió s'ha demanat a la Comissió Europea que posi en marxa els mecanismes "més eficients" per poder cobrir les mancances econòmiques que està patint el sector de la fruita dolça, per les quals el sector es va manifestar l'hivern passat a tot l'Estat, "reclamant uns preus dignes perquè els agricultors es puguin guanyar la vida amb el que produeixen", segons ha recordat Roqué. En aquest sentit, els productors resten amatents a la resposta que es doni des d'Europa", segons ha dit el president d'Asaja Lleida.

Pel que fa a l'impacte de la covid-19 en les explotacions agràries, els productors han posat de relleu el sobrecost que els suposa l'adopció de mesures de seguretat al camp. Així mateix, també s'han referit a l'increment que es preveu del preu del transport per poder exportar la fruita a altres països i com tot això es veurà reflectit en el preu que percebrà l'agricultor.


tracking