SEGRE

RAMADERIA NORMATIVA

Agricultura recupera les exigències en controls sanitaris del porcí

Al març es va optar per reduir requeriments d’analítiques en trameses a escorxador i en importacions || En els moments més durs de la pandèmia i ara es reprenen

El sector porcí es manté en alerta màxima en matèria sanitària.

El sector porcí es manté en alerta màxima en matèria sanitària.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura ha decidit recuperar tots els controls obligatoris i actuacions sanitàries que es portaven a terme al sector porcí contra malalties com la pesta o l’Aujeszky, després que algunes estiguessin suspeses des de mitjans del mes de març, en els pitjors moments de la pandèmia a Catalunya i quan les mesures de confinament eren més dures.

En aquest sentit, el responsable de porcí a Asaja de Lleida, Joan Graells, va destacar que suposa una tornada a la normalitat, i va posar de manifest la importància de totes les prevencions possibles “perquè la pesta porcina africana segueix present a Europa i no podem abaixar la guàrdia si volem continuar sent líders al sector. Ens hi juguem molt i a poc a poc hem de tornar a la normalitat”, va insistir.

En concret, la conselleria ha explicat al sector que s’inclou la realització de les enquestes i actes de bioseguretat a les explotacions porcines, a més de l’extracció de les setze mostres a les explotacions d’engreixament preses a la sortida a escorxador.

Aquestes mesures responen al reial decret del 2009 pel qual s’estableixen les bases del programa de coordinació de la lluita, control i eradicació de la malaltia d’Aujeszky. A partir del dia 25 d’aquest mes de maig es denegaran totes les sol·licituds d’autorització de permisos d’entrada de garrins en aquelles granges que no han fet els controls serològics previs a la sortida a escorxador.

Respecte al control de les entrades d’animals procedents de països intracomunitaris i tercers s’ha reformulat l’estratègia de mostreig i control clí nic dels animals perquè sigui més efectiu en la reducció del risc d’introducció de la PPA a Catalunya.

Al març, la conselleria havia optat per reduir a la meitat les analítiques en cas d’animals importats. Tradicionalment se’n feien dos: la primera a l’arribar a la granja i la segona en un termini d’entre vuit i deu dies. En els primers moments de l’estat d’alarma es va optar per fer només aquesta última prova, però sense restricció de moviments d’animals.

De forma paral·lela, la conselleria que dirigeix Teresa Jordà insisteix en la necessitat de no abaixar la guàrdia en matèria de seguretat i sanitat animal.

tracking