SEGRE

ESNOTICIA

Els tests a l'entorn del positiu de Soses descarten més contagis

Les proves s'han fet a deu familiars i pròxims al treballador de la campanya de la fruita afectat || Malgrat això, durant una setmana seguiran en quarantena

L’ajuntament de Soses ha precintat les places.

L’ajuntament de Soses ha precintat les places.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les deu persones, entre familiars i pròxims, del veí de Soses i treballador de la campanya de la fruita encomanat de coronavirus han donat negatiu en els test PCR als quals van ser sotmesos dilluns després d’activar-se el protocol sanitari. Tanmateix, l’alcaldessa de Soses, Sandra Marco, va explicar ahir que “continuaran aïllats una setmana més per prevenció”. L’empleat, que té símptomes lleus, treballa en una empresa d’Alcarràs i és el primer cas positiu per Covid-19 que ha transcendit d’un treballador de la campanya de la fruita d’aquest any, com va avançar aquest diari dimarts.

Els alcaldes de set municipis del Baix Segre (Alcarràs, Aitona, Torres de Segre, Massalcoreig, la Granja d’Escarp, Soses i Seròs) exigeixen proves massives en casos amb símptomes al témer que es produeixin brots en una zona amb pocs casos. És el cas, per exemple, de Soses, on des que va començar la pandèmia s’han detectat set casos positius i tretze de sospitosos en una localitat amb 1.763 habitants, segons les dades del departament de Salut. Els alcaldes de la zona també es van reunir dimarts amb el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, i li van demanar que s’incrementin els controls d’Estrangeria per evitar que sensepapers es desplacin o es quedin al municipi per l’“efecte crida” per treballar en la campanya de la fruita després de detectar un augment d’ocupació il·legal de cases (vegeu el desglossament). Una altra de les propostes és la de fer regularitzacions extraordinàries, com han escomès altres països com Portugal, perquè aquestes persones puguin treballar.

Aquesta zona del Segrià està preocupada per l’arribada de temporers per a la campanya de la fruita

D’altra banda, Asaja Lleida reclama a Treball que no criminalitzi els pagesos durant les inspeccions en la campanya agrària als productors agrícoles arran de certes informacions en què es demana “detectar possibles casos d’esclavitud”. El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va afirmar que “no tolerarem que, en comptes de facilitar les coses als agricultors, des de l’administració se’ls criminalitzi d’aquesta manera, posant en dubte un sector que no ha parat de treballar perquè arribi el menjar a les llars cada dia”.

Demanen controls per evitar les ocupacions il·legals al Baix Segre

Una de les reclamacions dels pobles del Baix Segre és l’increment de la vigilància policial. És una demanda que fan cada any amb l’inici de la campanya de la recollida de la fruita, ja que suposa un gran increment d’habitants en aquests municipis, que aquest any han detectat un augment de les ocupacions il·legals de cases. El cas més greu és la Granja d’Escarp. L’ajuntament ha detectat una dotzena d’ocupacions en pocs dies, com va informar aquest diari dimarts. Els veïns de la Granja se senten impotents i, sobretot, “indefensos”.

Per la seua part, els Mossos d’Esquadra recomanen als afectats que interposin denúncies per poder actuar. El subdelegat del Govern espanyol va oferir la seua col·laboració a la Generalitat, que és l’administració competent en matèria de seguretat a Catalunya. Soses ha aconseguit evitar dos ocupacions il·legals i a Alcarràs han detectat habitatges sobreocupats.

tracking