SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Esperançador inici de la campanya de fruita de pinyo

Millors cotitzacions i disponibilitat de producte al consumidor més primerenc || La collita podria caure entre un 20 i un 25%

Imatge de preparació de palets amb pomes.

Imatge de preparació de palets amb pomes.MARINA LÓPEZ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, es va reunir ahir per videoconferència amb el sector de la fruita de pinyol per analitzar l’inici de la campanya 2020, en què es va explicar que la comercialització ha començat amb millors cotitzacions que l’any passat i amb una disponibilitat de producte al consumidor més primerenc que en la campanya anterior.

Aquesta situació contribueix a un ritme de sortides de centrals fluid, afavorit per una demanda alta de fruita a les llars com a conseqüència de les mesures de confinament derivades de la crisi sanitària del coronavirus. En aquest punt, el ministeri apunta que el consum s’ha incrementat entorn d’un 20%.

Aquesta serà la primera campanya amb la llei de la cadena alimentària plenament en vigor

La collita de fruita de pinyol d’aquesta campanya es preveu inferior a la de l’anterior a causa de factors climàtics a tots els productes i a gairebé totes les regions, tant a nivell estatal com a nivell europeu, segons va informar el ministeri.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va indicar que en la trobada diferents operadors van apuntar a un descens que podria oscil·lar entre un 20 i un 25 per cent. De fet, va recordar el mal causat per gelades en algunes zones de la província de Lleida.

En la reunió, el departament i el sector van abordar les dificultats a què s’enfronta per la crisi sanitària, així com el funcionament de les disposicions adoptades en matèria de mà d’obra al camp i a les centrals. Roqué va recordar que aquesta serà la primera campanya amb la llei de la cadena alimentària en vigor i va destacar que és necessari que els preus no només cobreixin costos de producció, sinó que siguin remuneratius per als pagesos.

A més, els productors van reclamar celeritat en les inspeccions a l’Aica, organisme encarregat de vetllar pel seu compliment.

Pugen els preus de la cadena de valor de la poma i la pera Els preus de la cadena de valor de la poma i la pera a Catalunya han pujat durant la crisi sanitària del coronavirus, segons es desprèn d’un informe de l’equip del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), centre conjunt de la UPC i l’IRTA. Així, el preu que van pagar els consumidors per la poma va augmentar un 14,2% entre la tercera setmana del mes de febrer passat i la tercera d’abril. Quant a la pera, la diferència de preu s’ha accentuat durant la pandèmia, amb un augment del 44,8% durant les tres primeres setmanes d’abril.

tracking