SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

Les últimes pluges auguren una bona collita de cereal

Amb increments de producció que arriben al 40% en ordi i al 30% en blat, segons UP || També hi ha més males herbes

Imatge d’arxiu de collita de cereal a Lleida.

Imatge d’arxiu de collita de cereal a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos preveu una bona collita de cereals i herbacis gràcies a les pluges d’aquesta primavera. Després d’un període amb temperatures elevades, que feia pensar que la collita s’avançaria, les últimes pluges apunten que no serà així. D’aquesta manera, el sindicat estima que a Lleida hi haurà un increment de la producció de 40,63% en ordi, del 30% en blat, del 28,53% en colza i del 19,28% en pèsol sec, respecte a la collita passada.

Encara que les pluges han permès un bon desenvolupament del cereal, el pèsol i la colza, també han afavorit la presència de males herbes. Així, aquest problema als camps de cereals és generalitzat a tot Catalunya, que s’atribueix a la resistència que ha adquirit als herbicides, a causa de l’escassetat de matèries actives diferents per evitar-ho.

Unió de Pagesos alerta que un excés de pluviometria també pot fer malbé la collita

Des d’UP assenyalen que aquest fet és una conseqüència directa de la política europea respecte a l’ús de fitosanitaris que, “a favor d’una mal entesa sostenibilitat, ha reduït dràsticament les matèries actives que es podien utilitzar a Europa sense tenir presents els efectes en l’aparició de resistències en plagues, malalties i males herbes”.

L’elevada pluviometria també ha fet incrementar els costos de producció a l’haver estat necessari augmentar els tractaments fitosanitaris per controlar malalties fúngiques sobre el cultiu.

El grau d’incidència de la major o menor presència de fongs als camps també s’ha observat que depèn tant de la varietat feta servir com de l’origen de la llavor, en funció de la casa comercial on s’hagi adquirit.

UP considera que també caldrà estar atent, sobretot a les parcel·les en regadiu, a l’afectació de les pròximes pluges en el problema de l’estesa, que fa que es tombi el cultiu per un excés de pluviometria. “En cas que es recuperi no tindrà una gran incidència sobre la producció, però si augmenta provocarà una pitjor maduració del gra, i fins i tot podria no poder ser recollida la collita de les plantes abatudes”, segons UP.

tracking