SEGRE

ESNOTICIA

La producció de fruita de pinyol cau el 18,7% i el sector confia en una pujada de preus

Alerta que no pot resistir més números rojos i Afrucat aposta per “tirar-la abans que vendre-la” perdent diners || La pandèmia dispara els costos, arribant a duplicar els de transport per a exportació

Imatge d’arxiu de treballs de recollida de préssecs en una finca de Torres de Segre.

Imatge d’arxiu de treballs de recollida de préssecs en una finca de Torres de Segre.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció de fruita de pinyol caurà aquest estiu un 18,7% a Lleida, que preveu recollir unes 379.100 tones, amb un retrocés similar (-18,6%) en el conjunt de Catalunya, que podrà treure al mercat 413.050 tones. Aquesta reducció es repetirà en els grans productors europeus com Itàlia, amb retrocessos que s’auguren encara més importants. D’aquesta manera, el sector confia que aquesta sigui una campanya de recuperació de preus, després dels nefastos resultats dels últims anys, amb pèrdues per a la producció, en especial des del veto rus.

La patronal del sector va advertir que els productors i les centrals no poden suportar cap altre any de pèrdues. El director d’Afrucat, Manel Simon, va arribar ahir a dir que si es pressiona per forçar preus per sota de costos, “el producte s’haurà de tirar abans que vendre”.

Els agricultors han deixat de conrear fins a 1.700 hectàrees de fruiters de pinyol des del 2018

El president de la sectorial de préssec i nectarina d’Afrucat, Francesc Palau, es va preguntar què més ha de passar, a banda de la pandèmia del coronavirus i els problemes que han d’afrontar l’agricultor i les empreses, per tenir una temporada amb preus remuneratius.

A l’hora d’explicar la caiguda de la producció cal tenir en compte diversos factors, entre aquests, afectacions per gelades i pedra que han minvat el potencial. Però, alhora, s’anuncia que aquesta serà una temporada marcada per l’elevada qualitat, tant en calibres com en nivell de sucres dels fruits. A més, cal tenir en compte l’efecte de l’arrancada de fruiters de pinyol, en especial de varietats menys adaptades a la demanda del mercat.

El director general de Qualitat, Alimentació i Indústries Agroalimentàries de la conselleria d’Agricultura, Carmel Mòdol, va destacar en aquesta línia el pla d’arrancada de la Generalitat. Agricultura i Afrucat estimen que la superfície productiva catalana, fonamentalment a Lleida, s’ha reduït entre 1.500 i 1.700 hectàrees des del 2018.

En aquest context, la producció i l’Administració confien en la manera de treballar del sector de la distribució aquest estiu.

En aquesta línia, en la presentació de les previsions de collita, es va fer una crida a les grans cadenes contra ofertes en el punt àlgid de campanya a preus de saldo, com s’han vist en anys anteriors.

Tot plegat, a més, tenint en compte que el sector afronta un increment de costos que encara, de fet, no es pot ni avaluar.

El president del comitè de fruita de llavor d’Afrucat, Joan Serentill, va assenyalar que els de logística s’han arribat a disparar un 70% amb les restriccions imposades en la lluita contra la pandèmia. En especial en trameses a Alemanya i Anglaterra.

Camions que han anat carregats a aquests països amb fruita de Lleida, per exemple, no han pogut tornar amb productes d’importació, cosa que ha multiplicat els costos. D’altra banda, Afrucat va recordar l’encariment d’un 6% per la pujada del Salari Mínim Interprofessional, després del 22,5% del 2019, que va repercutir en un 15% en el cost per quilo de fruita.

A més, cal tenir en compte altres factors, des del transport de personal fins als EPI, com mascaretes.

tracking