SEGRE

UE MEDI AMBIENT

Brussel·les planteja canvis per a un “camp sostenible”

Amb reduccions de pesticides, fertilitzants i antimacrobians || Porcat destaca el menor ús d'antibiòtics a les granges

Imatge d’animals en una de les granges de porcí d’Alcarràs.

Imatge d’animals en una de les granges de porcí d’Alcarràs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) ha fet pública aquesta setmana la seua estratègia De la granja a la taula, un pla que pretén establir les bases de la transició cap a una producció i consum d’aliments més sostenibles.

A més, s’ha presentat una nova estratègia sobre biodiversitat per assegurar l’ús sostenible dels recursos i combatre la contaminació. La comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha subratllat que per primera vegada la UE es planteja abordar totes les etapes de la producció alimentària a través d’una estratègia que “canviarà la manera de produir, comprar i consumir, en benefici de la salut dels ciutadans i el medi ambient”.

Defensa la seguretat alimentària i demana de no posar més traves a la competitivitat empresarial

L’estratègia planteja per al 2030 objectius concrets per transformar el sistema alimentari de la UE, inclosa una reducció en un 50% de l’ús i el risc de pesticides, del 20% en fertilitzants, del 50% en les vendes d’antimicrobians utilitzats per a animals de granja i aqüicultura, i arribar al 25% de les terres agrícoles sota agricultura ecològica.

L’organització catalana del sector porcí Porcat es mostra a favor d’assegurar la traçabilitat i seguretat dels aliments, però desitja que l’estratègia de la UE “no suposi traves en la competitivitat de les empreses europees de producció de carn ni als mateixos ramaders. Algunes propostes, com la reducció del consum de carn, han sorprès el sector”.

L’últim informe de Vigilància Europea del Consum d’Antimicrobians Veterinaris (ESVAC) de l’Agència Europea del Medicament (EMA) va mostrar que les vendes d’antibiòtics per a ús en animals a Europa van caure en més d’un 32% entre el 2011 i el 2017. Porcat destaca que en el cas d’Espanya la reducció a Espanya és fins i tot més gran a la reflectida a la mitjana comunitària.

tracking