SEGRE

UE AGRICULTURA

Avisen d'una 'destralada' als fons de la PAC per a Espanya

Segons càlculs de JARC, al voltant de 585 milions d'euros anuals || És la proposta presentada per la Comissió Europea

La Comissió proposa una retallada de 35.000 milions en set anys.

La Comissió proposa una retallada de 35.000 milions en set anys.SALVADOR MIRET/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JARC-Coag ha xifrat en 585 milions d’euros la pèrdua anual del poder adquisitiu dels fons agrícoles per al sector agrari espanyol, d’acord amb la proposta que va presentar dimecres la Comissió Europea sobre el marc financer 2021-2027.

En concret, el plantejament de Brussel·les proposa un descens de la despesa agrària en termes reals del 9,1%, però que és més dràstic al pilar d’ajuts directes de la Política Agrícola Comuna (PAC) del 9,7%, que al capítol de desenvolupament rural (-6,3%), en el qual s’inclouen 15.000 milions d’euros del fons Next Generation per afrontar la transició verda d’Europa.

La retallada seria d’uns 35.000 milions en set anys a la UE, 5.000 a l’agricultura espanyola

D’aquesta manera, l’organització agrària quantifica aquesta destralada en 35.000 milions d’euros (repartits en set anys) per als fons globals de la PAC a tota la UE, respecte al marc financer 2014-2020. La pèrdua anual ascendiria a 5.000 milions d’euros, dels quals prop de 600 milions correspondrien a Espanya, ja que la participació nacional en els fons agraris és del 12%. A Catalunya la reducció seria percentualment similar a la resta de l’Estat, segons va indicar JARC.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va criticar la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1 per cent el pressupost de la PAC dins del Marc Financer 2021-2027. La FCAC alerta que la PAC actual i el seu pressupost “no estan preparats per donar resposta davant de problemàtiques de mercat greus” i va reclamar que “la Comissió Europea hauria d’abordar de forma responsable el debat que s’obre actualment en aquest àmbit”.

Per la seua banda, Asaja va qualificar d’“inacceptables” les retallades de la proposta presentada per la Comissió Europea. En concret, l’organització agrària afirma que les noves exigències de la PAC han

d’anar

“necessàriament” acompanyades de compensacions per les limitacions que imposen a la producció i, sobretot, amb mesures atractives i que responguin als tres eixos de la sostenibilitat, mediambiental, social i també econòmic.

tracking