SEGRE

TRADICIONS UNESCO

La candidatura dels rais

En formen part les associacions de raiers de Coll de Nargó i la Pobla de Segur

Edició de l’any passat de la baixada de rais a la Pobla de Segur, inclosa a la candidatura.

Edició de l’any passat de la baixada de rais a la Pobla de Segur, inclosa a la candidatura.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dossier de la candidatura dels raiers per ser declarats Patrimoni Immaterial de la Unesco s’entregarà, previsiblement, el març del 2021, amb l’objectiu que el comitè d’experts de la comissió intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de la humanitat el pugui avaluar i que la qüestió segueixi el seu tràmit final durant l’any 2022. Aquest pas arriba després que les associacions culturals dedicades a l’antic ofici del transport fluvial de fusta mitjançant els rais de la Noguera Pallaresa i del Segre hagin entrat oficialment a formar part de la candidatura, d’àmbit internacional i promoguda per l’Associació Internacional de Raiers. L’opció d’aquesta activitat per ser declarada com a Patrimoni Immaterial per la Unesco està liderada per Polònia. La iniciativa està promoguda per l’Associació Internacional de Raiers, amb seu a la Pobla de Segur, i la formen quaranta entitats d’onze països europeus. A més dels raiers de la Pobla, també formen part de la candidatura els de Coll de Nargó.

Com que les opcions a Patrimoni de la Humanitat han de ser presentades per estats, en el cas espanyol la tramitació la coordina el ministeri de Cultura. La conselleria de Cultura negocia amb el ministeri, que es coordina al seu torn amb Polònia. Tota la documentació recopilada s’inclourà en un dossier multiestatal perquè pugui ser inclosa a la llista representativa de la Unesco el mes desembre de l’any 2022. Tant la Festa dels Raiers de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol com la Baixada de Raiers del Coll de Nargó estan incloses a l’Inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya. La primera, a més, consta al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i va ser declarada Festa Tradicional d’Interés Nacional.

Com ja va publicar aquest diari, les associacions de raiers han demanat als ciutadans que els enviïn vídeos de suport per poder presentar-los a la candidatura. En cas de complir-se el calendari, els rais optaran a ser Patrimoni de la Unesco abans que la Seu Vella, ja que el ministeri de Cultura ja va dir que no podria presentar aquesta candidatura fins a l’any 2023. El trànsit de rais està documentat des del segle XIV, però aquesta forma de transport de fusta es remunta a altres segles enrere. A començaments dels anys 30 del segle XX van deixar de baixar rais pel riu Segre, ja que van ser substituïts pel transport terrestre amb camions.

tracking