SEGRE

ESNOTICIA

Els pagesos asseguren complir i exigeixen no criminalitzar el sector

UP reclama respecte i no generalitzar per “una minoria” que no respecta els convenis || Diu que l'any passat, del miler d'inspeccions només una va acabar en multa

Imatge d’una patrulla d’agents dels Mossos d’Esquadra ahir a la tarda a Aitona.

Imatge d’una patrulla d’agents dels Mossos d’Esquadra ahir a la tarda a Aitona.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors se senten assenyalats per les denúncies sindicals quan, insisteixen, la majoria compleixen totes les obligacions laborals i socials amb els temporers i exigeixen que no se’ls criminalitzi.

El responsable del sector de la fruita a Unió de Pagesos, Bernat Ramon, insisteix que seria una minoria molt petita la que si de cas incompleix les seues obligacions, però va insistir que en tot cas seria com en altres sectors. “La immensa majoria treballem bé i tractem amb la dignitat que mereixen tots els treballadors, no es pot criminalitzar el sector”, va remarcar.

La subdelegació ha remès als Mossos la denúncia sobre el trasllat “irregular” de temporers

Pel seu costat, el responsable de temporers d’UP, Jaume Pedrós, es va endinsar en aquesta idea recordant que segons l’últim balanç oficial de la passada campanya, “d’un miler d’inspeccions dutes a terme per Treball, hi va haver tres denúncies i una de sola va acabar en multa”.

Les paraules dels responsables d’UP es produeixen tot just vint-i-quatre hores després que l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, denunciés un altre dels greus problemes que s’estan detectant aquests dies a la zona fructícola de Lleida amb l’inici de la campanya. Pujol, com va informar ahir SEGRE, ha dirigit una carta a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida per denunciar i demanar que amb caràcter urgent s’investigui el desplaçament d’un destacat nombre de persones sense contracte de feina i en situació irregular arribades al municipi al llarg dels últims dies a la recerca de feina i d’allotjament coincidint amb l’inici de la campanya de la recollida de la fruita. Una denúncia a la qual es van afegir altres alcaldes com el de la Granja d’Escarp, Manel Solé, i que la subdelegació ha traslladat als Mossos d’Esquadra.

A més, Perelló va reclamar donar una sortida laboral a les persones migrants que no tenen tota la documentació en regla. Un problema social per al qual demana una solució, i insisteix que avui al pavelló Agnès Gregori de Lleida dormen temporers que treballen i persones sense ocupació.

Els sindicats anuncien tres denúncies per “abusos al camp” UGT va anunciar ahir que prepara tres denúncies davant d’Inspecció de Treball pel que considera greus irregularitats en la campanya de la fruita. Dos dels casos corresponen a persones que treballen en finques de Lleida i el tercer, segons UGT, correspon a una persona que dorm a la capital del Segrià però està empleada a la Franja de Ponent. Des d’UGT de Lleida, Xavier Perelló assegura que hi ha persones que treballen sense contracte, altres que no cobren el salari mínim interprofessional, situacions en les quals el temporer arriba a pagar més de 5 euros pel transport a la finca on cull fruita i, a més, empreses que no ofereixen allotjament a les persones que té contractades.

tracking