SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

El granís minva la collita de pistatxos del Grup Borges

Fins al 40% de recol·lecció ha caigut a terra i el 80% de la que segueix a l'arbre està danyada || Finca Mas Colom de Tàrrega

Josep Pont i Antoni Pujol inspeccionen com estan els pistatxos que han quedat als arbres.

Josep Pont i Antoni Pujol inspeccionen com estan els pistatxos que han quedat als arbres.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La que havia de ser la primera gran collita de pistatxos del Grup Borges a la finca Mas Colom de Tàrrega ha quedat afectada per la virulenta tempesta de pedra de dimecres passat. La plantació de pistatxos es va fer el març del 2015, ara fa cinc anys, i aquest any 2020 estava previst aconseguir una producció de 1.000 quilos per hectàrea. Antoni Pujol, president de l’Associació de Cooperació Rural per al Desenvolupament (ACORD), va explicar que “entre un 30 i un 40 per cent ha caigut de l’arbre i de la resta, entre un 70 i un 80 per cent de pistatxo, quedarà tocat ja que la closca encara estava tova i no ha protegit el fruit”. Malgrat això, Pujol va destacar que “aquest any doblàvem la producció segons les previsions inicials, que eren de recollir 500 quilos per hectàrea el cinquè any, alhora que l’exercici passat ja vam recollir entre 150 i 200 quilos per hectàrea quan la previsió inicial era no tenir collita, fet que demostra la bona adaptació del cultiu a la zona”. Va insistir que “aquest any hem aconseguit una tona per hectàrea, però la producció està danyada”.

Josep Pont, del Grup Borges, va afirmar que “hem entrepussat amb la mare naturalesa però aquest desastre ens confirma que hi havia una gran collita i ens reafirma més en el projecte”. Pont va indicar que la de dimecres “va ser una calamarsada molt virulenta, un fet inusual a l’Urgell, que va durar uns quants minuts però és que l’agricultura és molt traïdora, per la qual cosa és una entrepussada més moral que econòmica, i el projecte seguirà”. Pont va recordar que “la vida útil dels pistatxers és de seixanta anys”.

Aquest any la companyia confiava a aconseguir una producció d’una tona per hectàrea

El Projecte Pistatxo és un dels Motors del Segarra-Garrigues que actualment té 200 hectàrees plantades, la majoria a la zona d’influència del canal, entre Tàrrega i Verdú, i preveu arribar a les 300 hectàrees el 2021, un centenar més que ara.

tracking