SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

El fred i la pluja castiguen el cereal i redueixen les previsions de collita

Els pagesos esperaven una producció fins a un 40% superior a la del 2019 || UP i JARC denuncien que el nivell de preus és el de fa 30 anys i que se situa sota costos

Molts camps de cereal del Segrià, com aquest de la vall Major de Llardecans, ja presenten aquest aspecte.

Molts camps de cereal del Segrià, com aquest de la vall Major de Llardecans, ja presenten aquest aspecte.ISMAEL CHIVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les precipitacions dels últims dies, que en algunes zones de la província de Lleida han anat acompanyades de pedra, juntament amb la caiguda de les temperatures, que són més baixes del normal per a aquesta època de l’any, han deixat en foc d’encenalls les bones previsions que tenien els pagesos per a aquesta campanya pel que fa a la producció de cereal es refereix. Així ho va indicar ahir a SEGRE el responsable de cereal d’Unió de Pagesos (UP), Santi Caudevilla, que va dir que encara és aviat per xifrar quant caurà la producció. No obstant, va admetre que la disminució serà “notable” i que estarà per sota dels nivells de l’any passat. Per a la demarcació lleidatana, UP va preveure al maig una collita de 176.400 tones de blat i 417.800 tones d’ordi, un 30% i un 40,6% per sobre de la de l’any passat. Tanmateix, ja és evident que no s’assoliran aquestes xifres. “Les pluges han arribat tard, ara ja no calen, necessitem que faci calor, i no en fa prouta”, va explicar.

Arran d’això, Caudevilla va remarcar que, si plou, no poden collir, amb la qual cosa tot el procés es retarda. En aquest mateix aspecte va incidir Lluís Viladrich, cap de la sectorial de cereal de JARC. Viladrich va assenyalar que les precipitacions dels últims dies han provocat que la collita acumuli entre 10 i 15 dies de retard. I és que en comarques com la Segarra encara ni han començat a treballar les màquines. En canvi, al Segrià ja es van posar en marxa fa unes dos setmanes. “Com més gran sigui el retard de la collita, major és el risc al qual ens exposem els pagesos, hi ha més probabilitat que caigui pedra i de torbs”, va manifestar en declaracions a aquest diari.

Tant Caudevilla com Viladrich van coincidir a afirmar que els preus que perceben els productors estan per terra. “Els preus estan fatal, ens trobem per sota de costos”, va lamentar el representant de JARC.

En aquest sentit, va denunciar que els preus que perceben els pagesos estan al nivell de fa trenta anys, mentre que els costos de producció s’han disparat, a grosso modo, entre un 50% i un 70 per cent en tot aquest temps.

tracking