SEGRE

Catalunya acollirà un dels primers espais test agraris que entraran en funcionament a l'Estat

Del 6 al 10 de juliol tindran lloc a Lleida les jornades en línia que debatran sobre nous models d'incorporació a la pagesia

Un pastor amb un ramat d'ovelles.

Un pastor amb un ramat d'ovelles.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya acollirà un dels primers espais test agraris que entraran en funcionament a l'estat espanyol, en concret a la Terra Alta. Els espais test agraris es basen en un model que facilita la incorporació de persones joves i noves al sector primari, moltes d'ells sense arrels agràries, que complementa les actuacions del Departament d'Agricultura per reforçar la instal·lació de joves amb la figura del dinamitzador de joves, l'obertura de l'oficina jove al portal Ruralcat 'El Planter', i la creació d'un observatori de joves. Així, del 6 al 10 de juliol se celebrarà de forma virtual les primeres Jornades sobre espais test agraris que debatran sobre nous models d'incorporació a la pagesia.

En aquestes primeres jornades es presentaran experiències d'espais test agraris a Europa, i els primers que entraran en funcionament a l'Estat: a Casar de Càceres, a Extremadura, i a la Terra Alta, a Catalunya. Volen ser un punt de trobada entre entitats interessades en els processos progressius d'incorporació a la pagesia amb la futura Xarxa d'Espais Test Agraris.

Els espais test agraris són un nou model d'incorporació de persones joves i noves a la pagesia ja molt estès en altres països europeus, sobretot a França. D'aquí que aquestes primeres jornades sobre espais test agraris serviran per a fer balanç de la feina duta a terme fins al moment, així com per a unir esforços entre totes aquelles persones i entitats que estan treballant per una nova generació agrària.

Les jornades estaven inicialment programades per als dies 3, 4, i 5 de juny, a Lleida, però la pandèmia de la covid-19 va obligar al seu ajornament i, finalment, es duran a terme en línia del 6 al 10 de juliol. No obstant això, es mantindrà bona part del programa inicial, amb la participació de diversos experts en la matèria, entre els quals José Emilio Guerrero, catedràtic de la Universitat de Còrdova, i Ricard Ramon, cap d'unitat de la direcció general d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea. L'organització de les mateixes recau en el Grup Operatiu de la 'Red de Espacios Test Agrarios' (RETA).

Un 7% de titulars d'explotacions agràries tenen menys de 40 anys

Només un 7% de titulars d'explotacions agràries tenen menys de 40 anys. D'aquí la necessitat i l'esforç d'entitats i administracions per crear nous models que facilitin la incorporació de persones joves i noves a la pagesia. Més encara quan els experts han constatat que hi ha una nova generació de pagesos, molts d'ells sense arrels agràries i sovint d'origen urbà, vital per assegurar la continuïtat en les activitats primàries afectades per la falta de relleu generacional.

Aquests nous agents agraris requereixen d'un acompanyament diferent al perfil tradicional perquè, encara que solen tenir formació superior, els falta experiència pràctica i eines de facilitació d'accés a la terra, entre altres aspectes clau.

Actuacions d'Agricultura per potenciar la instal·lació de joves agricultors

El Departament d'Agricultura té en marxa diferents iniciatives per afavorir la instal·lació de joves agricultors. El dinamitzador de joves és un pla pilot ja en marxa des de la convocatòria 2019 en les comarques de Girona i del Camp de Tarragona. El dinamitzador de joves serà un tècnic especialista del Departament que millorarà l'acompanyament del jove en el seu procés d'instal·lació i que coordinarà els diferents agents que intervenen en aquest procés (tutor de formació, tècnic de l’entitat col·laboradora, i tècnic del d'Agricultura) per aconseguir l'èxit del projecte d'instal·lació.

Una altra iniciativa és l'Oficina jove al portal Ruralcat 'El Planter. Joves al camp'. Es tracta d'un espai dedicat exclusivament al jove que es vol incorporar a l'activitat agrària amb tota la informació necessària de l'ajut i tot tipus de tràmits, dels agents que intervenen en el procés d'instal·lació, projectes d'èxit de joves emprenedors, jornades, notícies, observatori de joves, publicacions. Amb una atenció especial pels que no tenen experiència prèvia en el sector.

D'altra banda, l'Observatori de joves (https://observatoridejoves.cat/) és una eina de consulta accessible des d''El Planter' dels joves que s'han incorporat a l'activitat agrària des de l'any 2015 amb l'ajut de primera instal·lació de joves agricultors i/o els ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC). S'hi pot comparar tots els perfils de joves instal·lats per comarca, orientació productiva, sexe, producció ecològica, i alhora també servirà per a fer un seguiment de l'evolució o tendència dels joves que s'instal·len a Catalunya.

El Departament d'Agricultura treballa i col·labora amb altres entitats per a reforçar accions que impulsin el suport i acompanyament dels nostres joves, i, així, optimitzar les actuacions i respostes als reptes presents i futurs.

tracking