SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

IMATGES | El segon granís en 13 dies s'acarnissa en fruiters i cereal del Segrià

Torres de Segre, Alcarràs, Soses, Aitona, Sudanell, Sarroca i Gimenells, entre els municipis afectats || Pagesos calculen danys de fins al cent per cent

La fruita en aquests arbres de Soses va quedar destrossada. Un productor de Torres de Segre fotografia producció arruïnada a la finca.

La fruita en aquests arbres de Soses va quedar destrossada. Un productor de Torres de Segre fotografia producció arruïnada a la finca.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona gran tempesta de pedra de la campanya es va acarnissar ahir amb els fruiters i finques de cereal de diverses poblacions del Segrià, amb danys que poden arribar al cent per cent de la producció en alguns punts, segons les primeres estimacions d’agricultors afectats. El front va ser de gran intensitat, amb granís sec en alguns punts mentre que en d’altres estava barrejat amb gran quantitat d’aigua, la qual cosa no va frenar el poder destructiu de la precipitació de gel.

Entre els municipis afectats hi ha els de Torres de Segre, Alcarràs (en especial a Vallmanya), Aitona, Soses, Sudanell, Sarroca, i Gimenells i Pla de la Font. La tempesta també va danyar cultius a Osca, com a Fraga o Albalate de Cinca.

Encara que és aviat per fer estimacions i caldrà esperar perquè la conselleria d’Agricultura pugui donar avui les primeres estimacions, les organitzacions agràries adverteixen que els danys seran molt importants, en zones en les quals estaven en plena recol·lecció de fruita de pinyol. A més, van advertir que la pèrdua de collita es traduirà en menors necessitats d’ocupació perquè molta fruita no podrà ni destinar-se al suc. La pedra va trencar la pell de la fruita i va fer caure a terra bona part de la que estava a punt de recollir-se i en algunes finques la força del granís i l’aigua també va arrancar les fulles dels arbres. Hores després del front, encara es podien trobar restes del granís als camps.

Tretze dies enrere, el passat 3 de juny, una altra tempesta va causar estralls a les comarques del Segrià, l’Urgell, la Segarra i les Garrigues, on Agricultura va estimar danys en 13.400 hectàrees. Algunes finques presentaven sinistre total, amb fruiters i cereals com a productes més afectats.

El preu de l’ametlla s’enfonsa un 38 per cent La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va alertar ahir que la cotització de l’ametlla a la Llotja de Reus ha caigut aquest mes de juny fins als 3,40 euros/quilo, respecte als 5,30 euros/quilo del gener, la qual cosa representa un descens del 38%. Davant de la greu situació, reclama ajuts per a la producció en secà.

tracking