SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

Agroseguro revisa les pèrdues de la pedra a Segrià i Baix Cinca fins als 24 milions d'euros

Afrucat calcula que ha arrasat prop de 63.000 tones i Asaja, la destrucció de 5.000 llocs de treball

La consellera Jordà mostra una nectarina destrossada en un camp de Soses al costat de l’alcaldessa.

La consellera Jordà mostra una nectarina destrossada en un camp de Soses al costat de l’alcaldessa.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estralls de la tempesta de pedra de dimarts al Segrià es poden apreciar millor amb el pas de les hores, tant que Agroseguro eleva fins als 24 milions d’euros les destrosses causades a Lleida i el Baix Cinca. Aquesta xifra suposa més que duplicar les primeres estimacions. Situa els danys més greus a Torres de Segre, Alcarràs, Aitona, Soses, Sudanell, Sarroca de Lleida i Gimenells i Pla de la Font. Destaca que en moltes zones la fruita de pinyol, la producció més damnificada, estava en plena recol·lecció i calcula que la superfície danyada en 5.000 hectàrees. Al Baix Cinca, els danys més importants els situa a Fraga, Bellver, Albalat o Saidí, i en menor mesura a Peralta d’Alcolea, Esplús, Tamarit, Vencilló, Binèfar o Binaced.

Els pèrits ja estan fent les primeres visites a parcel·les afectades i, de cara a la planificació de les taxacions, Agroseguro demana als agricultors que remetin els informes de sinistre tan aviat com constatin els danys a les seues parcel·les. El PSOE de Fraga va demanar precisament celeritat en els peritatges i calcula en 500 les hectàrees danyades a la localitat.

Per la seua part, la patronal catalana del sector, Afrucat, ha revisat les previsions de producció de fruita de pinyol per la pedra. Si inicialment havia estimat una collita de 413.050 tones a Catalunya, ara es limiten a unes 350.000.

El granís ha arruïnat més de 63.000 tones, totes a Lleida. Ponent passarà d’una estimació de 379.100 tones a poc més de 316.100. Dit d’una altra manera, les tempestes han arruïnat més del 16 per cent de la collita prevista, que ja era especialment curta.

L’any passat, van sortir de les finques de Lleida 466.534 tones. Afrucat afirma que, excepte casos molt puntuals, està assegurat el proveïment de les cadenes de distribució que ja tenen compromesa la fruita per a tot l’estiu. Però no descarta problemes per a aquells operadors que busquen fruita fora de les programació en un mercat en el qual “hi haurà escassetat”.

Amb aquestes xifres, Asaja Lleida calcula que amb la tempesta es perden de l’ordre de 5.000 llocs de treball de temporers.

La pitjor calamarsada al Baix Segre des del 2015

La consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, va visitar ahir a Soses finques afectades per la pedra de dimarts i va qualificar de “terrible” la tempesta. “Els danys són variables, entre el 40 i 80% de manera general i hi ha zones concretes en les quals l’afectació és del 100%, a Soses, Alcarràs, Aitona, Torres de Segre, Sarroca de Lleida i Alcanó l’afectació és bestial de veritat”, va remarcar la consellera. També va dir que la conselleria d’Agricultura vetllarà perquè els peritatges de les finques d’Agroseguro es “facin de forma correcta”. De fet, el director territorial d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, afirma que és la pitjor calamarsada des del 2015 a la zona mitjana i baixa del Segrià, principal productora de fruita de pinyol. Només a Lleida quantifica en uns 20 milions d’euros les indemnitzacions que haurà d’abonar Agroseguro.

tracking