SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ

Indignació dels productors i el territori per l'amenaça de Competència a Afrucat

El seu president replica que és impossible un pacte de preus de la fruita des de l'oferta || Organitzacions agràries i alcaldes es pregunten on era l'òrgan quan demanaven que investigués la distribució

Un temporer recull fruita a Torres de Segre dies abans de la pedra.

Un temporer recull fruita a Torres de Segre dies abans de la pedra.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Indignació. Aquesta és la paraula que millor resumeix el sentir d’agricultors individuals, empreses, organitzacions agràries, ajuntaments i Diputació davant de l’actuació de l’Autoritat Catalana de la Competència. Pràcticament tots coincideixen a preguntar-se on era i per què no va actuar anys enrere quan ells denunciaven la pressió de la gran distribució per forçar preus de la fruita per sota de costos. Alhora, es mostren sorpresos perquè actuï d’ofici contra Afrucat, representant del sector fructícola català.

El president d’Afrucat, Francesc Torres, va explicar ahir que a la roda de premsa per fer públiques les previsions de producció de fruita de pinyol es van limitar a constatar dos coses. D’una banda, la caiguda de la producció, que amb les últimes tempestes de pedra s’agreuja i pot arribar a un 30%. Per una altra, es va posar de manifest l’increment de costos per la pujada del salari mínim interprofessional els dos últims anys i les mesures de lluita contra el coronavirus. En cap cas no es va parlar de pactar preus, una cosa que va titllar d’impossible en el sector productor. En aquest context, Afrucat aspirava a liquidacions dignes per la fruita en un any de poca oferta a tot Europa, recordant que els pagesos no poden suportar una campanya més perdent diners. “Crec que dir això no és il·legal”, va dir ahir.

Afrucat recorda que es va limitar a advertir de la caiguda de la producció i de l’increment de costos

Des d’Unió de Pagesos, Bernat Ramon va qualificar d’injustícia l’advertència de Competència a Afrucat. Va dir que el que defensa “és el mateix que qualsevol empresa o sector, perquè si vens per sota de costos el teu present, no ja el teu futur, és molt curt. No té ni cap ni peus” l’actuació de Competència, va considerar.

El responsable del sector de la fruita de JARC, David Borda, va dir que si la reacció de Competència se circumscriu a les declaracions que va fer a la roda de premsa, no té sentit i es va preguntar si no es pot opinar. De tota manera, va afegir que no havia rebut informació ni cap trucada d’Afrucat i espera a tenir més informació per poder formar un posicionament com a organització.

El líder d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va parafrasejar els germans Marx i va dir que és un exemple d’“incompetència de la competència de l’òrgan competent”. Es va preguntar per què l’organisme de la Generalitat no va actuar davant de les denúncies de la producció contra la distribució anys enrere i sí que ho fa ara d’ofici per unes declaracions relacionades amb l’oferta i la demanda.

Diputació i alcaldes surten en defensa del sector fructícola El vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, va qualificar ahir de comprensible preveure millores de preus de la fruita en un any amb molt baixa producció i desitjar recuperar-se de campanyes de pèrdues. Es va lamentar que l’Autoritat Catalana de la Competència no actués quan els pagesos cobraven 20 cèntims per una fruita que el consumidor pagava a diversos euros el quilo. Va dir que els pagesos no han de demanar perdó si un any poden guanyar diners.

tracking