SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

Les cooperatives de Lleida facturen el 3% de l'Estat

Triplica el pes de l'economia local en el global espanyol || Les agroalimentàries lleidatanes venen de mitjana 14,2 milions

El ministre Planas, a la dreta, a la seua arribada a l’acte de la Ser.

El ministre Planas, a la dreta, a la seua arribada a l’acte de la Ser.MINISTERIO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cooperatives agroalimentàries lleidatanes són un puntal del sector de l’Estat, com demostra el fet que representen pràcticament el 3% de la facturació. Així es desprèn de l’anàlisi dels balanços del sector de la Federació de Cooperatives Agrolimentàries de Catalunya (FCAC) i Cooperatives Agroalimentàries, que engloba les entitats de tot l’Estat.

En concret, les cooperatives lleidatanes superen els 852 milions d’euros de facturació, u les estatals representen de l’ordre de 29.365 milions. D’altra banda, Lleida suposa poc més d’un 1 per cent del producte interior brut de l’economia espanyola, i assoleix gairebé el 3 per cent de les vendes que fan les cooperatives agrícoles i ramaderes.

Les entitats associatives agroalimentàries assoleixen unes vendes de 852 milions a la província

A més, destaca també que la facturació mitjana per entitat és clarament superior. La FCAC situa en 14,2 milions d’euros les vendes mesurades de les 61 cooperatives de la demarcació. Tanmateix, si l’anàlisi es fa amb el conjunt de l’Estat, parlem de facturacions mitjanes de 9,2 milions en les seues 3.190 entitats.

Tot això malgrat que cap cooperativa de la província es troba en el top 10 del sector, que en el cas de les cooperatives de primer grau està liderat a Espanya per Central Lechera Asturiana, mentre que entre les entitats de segon grau la número 1 és l’andalusa Dcoop. Tenen vendes de 761 i 1.230 milions respectivament, incloent en aquestes xifres la seua participació en societats mercantils. Cooperatives Agroalimentàries destaca que les entitats associatives compten amb un milió de famílies sòcies, que generen més de 111.000 llocs de treball directes, la qual cosa representa un increment del 5 per cent respecte a un any enrere. El 31 per cent de les cooperatives exporten i aquestes vendes representen el 16% de la facturació exportadora del sector.

El ministre Planas urgeix un gran acord polític sobre la PAC El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va afirmar ahir que és necessari arribar a “un gran acord polític” sobre la nova Política Agrària Comuna (PAC), i va assenyalar, en aquest sentit, que aquesta “és una setmana fonamental”, i va assegurar que el president del Govern central, Pedro Sánchez, va al Consell Europeu amb “una línia roja”, que és mantenir “una dotació suficient” per a la PAC de cara “als propers deu anys”. En un esmorzar informatiu organitzat per la Ser, va dir que el Govern defensarà en el pròxim Consell Europeu “un marc financer ambiciós i suficient”.

tracking