SEGRE

AGRICULTURA TREBALL

El camp de Lleida dóna feina a 1.700 persones menys que l'any passat

És la conseqüència de la baixa producció, agreujada per les pèrdues derivades de la pedra || Aquest mes de juliol s'hi han incorporat poc més de 560 temporers

Imatge de recollida de peres en una finca del Segrià la setmana passada.

Imatge de recollida de peres en una finca del Segrià la setmana passada.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de la fruita d’aquest any és especialment complicada, i no només per la pandèmia. La baixa producció de préssecs i nectarines s’estimava inicialment en aproximadament un 18,7%, amb la qual cosa a penes es confiava a recollir 379.100 tones a la província. Però les tempestes de pedra han enfonsat la collita fins a un 24%. La traducció és clara en la contractació: aquest mes de juliol hi ha 1.728 persones menys cotitzant al sistema especial agrari de la Seguretat Social que en les mateixes dates de l’any passat. En concret, parlem d’un total de 13.295 persones treballant al camp.

Per nacionalitats, un total de 10.859 persones són estrangeres, una xifra que representa el 1.984 menys que l’any passat. D’ells, un de cada quatre és comunitari, com poden ser romanesos, i els altres tres procedeixen de fora de la Unió Europea, bona part d’ells subsaharians. Per sexes, tan sols poc més de l’11 per cent són dones i gairebé un 89 són homes, segons assenyalen les dades facilitades ahir pel subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín.

La Seguretat Social compta aquest mes de juliol amb 13.295 de cotitzadors en el sistema especial agrari

Entre els cotitzadors en el sistema especial agrari, tot just 2.435 compten amb nacionalitat espanyola, un volum que representa 256 més que el juliol de l’estiu passat. Aquest increment interanual es pot explicar, en bona mesura, pels problemes econòmics i d’ocupació generats per la pandèmia.

La paralització o caiguda de l’activitat de certes activitats o empreses en plena crisi del Covid-19, com succeeix amb el sector turístic, ha portat persones que en aquestes dates solien treballar en un altre tipus d’empreses a buscar feina al camp de Lleida. En aquest cas, prop del 85% són homes i més d’un 15%, dones.

Entre els mesos de juny i juliol, l’increment de la contractació al camp de Lleida s’ha limitat a 511 persones. S’ha de tenir en compte que la gran tempesta de pedra que va descarregar al Baix Segre a mitjans de juny es va traduir, segons assenyalen fonts agràries, en la pèrdua de bona part de la collita i d’ocupació per a diversos milers de temporers.

Agroseguro calcula que la producció arrasada per la calamarsada representarà indemnitzacions d’aproximadament 24 milions d’euros al Segrià i a la veïna Baix Cinca, on molts agricultors i empreses lleidatanes tenen també finques de fruiters.

tracking