SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

La pera llimonera comença la campanya de forma avançada i millors preus que el 2019

Mercolleida estrena les cotitzacions entre 70 i 75 cèntims el quilo, deu per sobre de l'estiu passat || A falta de previsions oficials, els agricultors auguren un lleuger descens de la producció

La pera llimonera destaca aquest estiu pels nivells de sucres i calibre.

La pera llimonera destaca aquest estiu pels nivells de sucres i calibre.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de recollida de pera llimonera ja ha començat a Lleida fins a deu dies abans en comparació amb la companya de l’any passat i amb millors expectatives de preus. Les primeres cotitzacions reflectides al tauler de Mercolleida valoren el quilo entre 70 i 75 cèntims d’euro per a calibres superiors a 60. Es tracta d’unes xifres de deu cèntims per sobre de les registrades a l’inici de la campanya anterior. Aquest increment, tanmateix, només significa tornar als nivells de preus que es van registrar al començament de la temporada de llimonera del 2018.

A falta de previsions oficials de collita, els agricultors estimen una lleugera reducció dels quilos d’aquesta pera que sortiran aquest estiu de les explotacions de Lleida. El president d’Asaja, Pere Roqué, adverteix que hi haurà finques que pràcticament no tindran producció per problemes derivats de gelades a la primavera. Pel que fa a la resta, calcula que hi podrà haver reduccions de producció d’entre un 2 i un 5 per cent, en funció de les zones. L’any passat es van produir de l’ordre de 18.290 tones, una xifra que representava un descens del 3% sobre l’exercici anterior i un 9 per cent si la comparació es feia amb les cinc darreres campanyes.

La producció que s’ha començat a recollir està marcada per la qualitat quant als nivells de sucres i també pel que fa a calibres de les fruites. La llimonera era una pera que tradicionalment es dirigia tota a l’exportació, a països com Alemanya, on és molt apreciada.

De forma gradual, ha anat perdent empenta en altres mercats i també s’ha reduït el nombre d’hectàrees destinades a la seua producció. En part per una reconversió varietal cap a altres peres, amb especial empenta de la conferència. Però també pel canvi d’aposta fructícola cap a la fruita de pinyol.

Les xifres finals es veuran afectades pels danys causats per les gelades primaverals, amb afectacions molt importants en funció de les zones.

El ministeri augura estabilitat en la producció de peres El ministeri d’Agricultura augura que les finques de Lleida mantindran estable l’oferta de pera, amb una lleugera tendència a l’alça, mentre que en el cas de la poma la caiguda serà més significativa, de l’entorn d’un 2,4 per cent. En concret, els avanços de produccions del departament que dirigeix Luis Planas calculen una producció de pera de 130.000 tones, una xifra que representa un increment del 0,7 per cent respecte a les 129.000 que estima que van sortir de les finques de Lleida l’estiu passat. A l’espera de les previsions de la conselleria d’Agricultura en col·laboració amb Afrucat, fonts del sector apunten a descensos de collites en les varietats de pera blanquilla i conference, les dos més importants pel que fa a volum a les comarques de Lleida.

tracking