SEGRE

AGRICULTURA PROJECTE

El Govern confia a gestionar 3.911 milions en suport al sector agrari

Fons propis i europeus de recuperació fins al 2032 || Preveu 1.385 milions per modernitzar regadius com els del canal d'Urgell i Aragó i Catalunya

El Principal del Canal d’Urgell, ja recrescut, al seu pas per Mafet.

El Principal del Canal d’Urgell, ja recrescut, al seu pas per Mafet.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu gestionar 3.911,1 milions d’euros en un pla amb deu punts 2021-2032 amb l’objectiu d’impulsar la bioeconomia i transformar el sector agroalimentari, forestal i marítim català després de la crisi del coronavirus. Així ho van anunciar ahir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que van explicar que uns 911 milions correspondrien al departament de Territori. Aragonès va indicar que el finançament anirà a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, la col·laboració publicoprivada i fons europeus de recuperació, als quals aspiren tant en forma de subvenció directa com en préstecs.

El primer dels projectes consisteix a facilitar la disponibilitat de productes de proximitat a través de circuits curts de comercialització que millorin la remuneració del productor, i està dotat amb 35 milions d’euros per al període 2021-2025. El segon, amb 350 milions entre el 2021 i el 2025 i 100 milions més entre els anys 2026 i 2032, posarà l’accent en actuacions de cohesió territorial, com connectivitat digital i viària, ramaderia extensiva i la substitució de combustibles fòssils per biomassa de proximitat, entre d’altres. Amb 200 milions fins al 2025 compta una iniciativa per crear noves cadenes de valor basades en la bioeconomia, als quals s’hi sumen 110 en el mateix període per a noves oportunitats de negoci en el medi rural per crear ocupació estable.

Els fons per a regadius no inclouen els plans que ja estan en marxa, com el Segarra-Garrigues

El cinquè projecte, amb 65 milions fins al 2025, vol promoure la producció sostenible per donar resposta al canvi climàtic, i d’altra banda 175 milions més es destinaran al suport a la transformació del sector agroalimentari i marí apostant per la innovació. El setè és el més ambiciós, amb una dotació de 692,5 milions fins al 2025 que es tornarà a repetir en el període 2026-2032 per modernitzar els regadius de canals com el de l’Urgell, conques internes, Tremp, Canal de Pinyana i Canal d’Aragó i Catalunya.

La transformació digital del sector agroalimentari rebrà 90 milions, i es destinaran 400 milions d’euros a la transició energètica cap a fonts renovables, i 90 més, a impulsar la investigació.

Els plans de Territori se centren a preservar la biodiversitat i els ecosistemes i el tractament d’aigües subterrànies i avaluació del sòl.

tracking