SEGRE

La DOP Pera de Lleida preveu menys collita però de gran qualitat

L'empresari Tatxo Benet apadrina l'inici de la recol·lecció de la varietat Conference

L'empresari Tatxo Benet apadrina l'inici de la recol·lecció de la varietat Conference

La DOP Pera de Lleida preveu menys collita però de gran qualitatAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida ha donat el tret de sortida aquest dimarts a la collita de la varietat Conference. El Consell Regulador encara la campanya amb optimisme i bones expectatives pel que fa a qualitat, malgrat la davalla de producció en pera prevista per aquesta campanya al conjunt de Catalunya. El potencial productiu de la DOP Pera de Lleida se situa entre els 7 i els 9 milions de quilos de les tres varietats de pera autoritzades, la Llimonera, la Blanquilla i la Conference. El periodista i empresari Tatxo Benet ha apadrinat la collita d'aquesta campanya de la DOP Pera de Lleida, una iniciativa que tindrà continuïtat a partir d'ara amb l'elecció cada any d'una personalitat reconeguda lleidatana.

La producció de la DOP Pera de Lleida ha de complir uns paràmetres de qualitat definits pel Consell Regulador, i les peres que es comercialitzen sota aquest segell obtingut fa onze anys han hagut de ser conreades d'acord amb un protocol de bones pràctiques agrícoles i només es poden manipular en les centrals i magatzems autoritzats.

El Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida està integrat per les empreses Actel, Fruits de Ponent i Fruilar. Els seus socis conreen unes 600 hectàrees de peres de les tres varietats autoritzades (Conference, Blanquilla i Llimonera), repartides entre el Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues. Fa uns nou anys, aquestes tres firmes van crear l'empresa Top Quality Fruits, SL, que s'encarrega de comercialitzar de forma unificada les varietats de peres emparades sota la DOP Pera de Lleida sota la marca Edenia.

Una collita més curta però de gran qualitat

Enguany, la calor ha provocat que la collita de la DOP Pera de Lleida s'avancés entre 10 i 15 dies, fet que ha provocat que aquesta primera setmana d'agost coincideixi la recol·lecció de la varietat Blanquilla amb la de la pera Conference.

La Conference, que és la de collita més tardana de les tres varietats que inclou la DOP, s'acostuma a collir la segona quinzena d'agost i representa un 66% del total recol·lectat, mentre que la llimonera (la primera que es cull) representa un 18% i la Blanquilla, un 16%.

En general, la campanya de pomes i peres de tota Europa és inferior que altres anys i les previsions de collita de les empreses que formen part de la DOP, segons els rendiments d'enguany, oscil·laran voltant dels 9,5 milions de quilos de peres de les que aproximadament tres quartes parts (7 milions de quilos) compliran els estrictes requisits de la DOP i podran ser venudes sota la marca DOP Pera de Lleida. Aquesta xifra representa al voltant del 15% del total de la pera que es produeix a les comarques lleidatanes.

La calor, a més d'avançar la collita, també ha beneficiat l'assoliment amb escreix dels graus Brix que necessita la pera per a ser dolça. Així doncs, les peres de la DOP Pera de Lleida surten al mercat amb òptimes condicions gustatives i una bona qualitat de russeting pel que fa a la varietat Conference, segons ha explicat el president del Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol.

Pujol ha explicat que les principals cadenes de distribució ja compten amb la nova pera llimonera als seus lineals des de la setmana passada i, a mesura que les noves varietats acompleixin els paràmetres de duresa i continguts de sucre exigits per la DOP Pera de Lleida, també aniran arribant als lineals.

Tatxo Benet, primer ambaixador de la collita de la DOP Pera de Lleida

L'inici de la collita de la Conference de la DOP Pera de Lleida ha estat apadrinada enguany pel periodista i empresari Tatxo Benet que, d'aquesta manera, ha rebut el títol 'Ets la pera'. L'acte s'ha dut a terme en una finca de Torrelameu (Noguera). El Consell Regulador ha decidit que cada any una personalitat reconeguda lleidatana exerceixi d'ambaixador de la collita.

Benet s'ha mostrat "encantat" de promocionar la fruita de Lleida i, en aquest cas, de la DOP Pera de Lleida. Així, ha explicat que "ha viscut envoltat de fruiters des de petit" i que "s'ha fet un tip de collir fruita als estius a la finca de la seva família. Tatxo Benet ha qualificat de "lloable" la iniciativa endegada per les empreses que integren la DOP Pera de Lleida de vetllar per complir uns paràmetres de qualitat del producte i d'unir-se per comercialitzar-lo.

Llibre de receptes

En aquests moments la principal acció de promoció de la DOP pera de Lleida se centra en la venda solidària del seu primer llibre de receptes '40 receptes amb DOP Pera de Lleida' obra de la food designer lleidatana, Alexa Trilla, que recapta fons per a l'organització Pallapupas encarregada de portar somriures als hospitals. El llibre es pot adquirir per 20 euros al web de la DOP Pera de Lleida i a la llibreria Caselles de Lleida, i s'està en negociacions amb altres cadenes de llibreries.

Accions de promoció per a la campanya 2020-2021

Pel que fa a la promoció de la DOP Pera de Lleida, per aquesta campanya es treballa en continuar incrementant la seva presència a les xarxes socials amb receptes i consell nutricionals i a més s'han dissenyat algunes accions sorpresa que volen acostar molt més la DOP no només als seus consumidors finals sinó també fer-la molt present entre el teixit productiu lleidatà.

tracking