SEGRE

FRUITA PREVISIONS

La collita de poma i pera a Europa, de les més baixes en vuit anys

En poma es preveu un descens d'un 1% respecte a l'any passat i en pera, un augment de l'1% || Afrucat espera, malgrat tot, una bona comercialització

Imatge de la presentació de l’inici de la campanya de pera de Lleida per part d’Afrucat, dimecres.

Imatge de la presentació de l’inici de la campanya de pera de Lleida per part d’Afrucat, dimecres.SALVADOR MIRET/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Afrucat va informar ahir de la publicació de les primeres dades de previsions europees de poma i pera en el congrés Prognosfruit que s’ha realitzat per primera vegada de manera virtual amb la presència de tots els països productors d’Europa, els EUA i Sud-àfrica, que pronostiquen una de les collites més baixes dels últims vuit anys.

Quant a les pomes, les previsions apunten a un descens del 4% respecte a la mitjana dels últims tres anys, que se situaria en un descens de l’1% respecte a l’any passat, amb una collita esperada de 10.711.000 tones. Baixa el grup de les golden amb un 10% menys de collita; un 6% menys en fuji, i un 2% inferior per a la granny smith, mentre que pujaria un 7% a les gales. Per països, destaquen les caigudes de producció de França (-13%), Hongria (-23%), Portugal (-15%), Espanya (-16%) i Àustria (-17), mentre que Polònia, que en la passada campanya va caure fins un 40%, recupera en part el seu potencial creixent un 17%.

El baix estoc i un mínim solapament amb la fruita de pinyol beneficiaran les vendes, segons Afrucat

Quant a pera, es preveu un increment de l’1% de la producció europea respecte a la mitjana dels últims tres anys, però un 12% més respecte a l’any passat, amb una collita esperada de 2.199.000 tones, que deixa les previsions en un producció normal a Europa amb la tercera collita més baixa dels últims 8 anys.

Per països, destaca la recuperació de la producció italiana respecte a la passada campanya amb una pujada del 77%, Bèlgica puja un 9%, Holanda es manté, Portugal baixa un 22% amb importants afectacions a la pera Rocha i Espanya perd un 4%.

Segons Manel Simon, director general d’Afrucat “hi ha dos circumstàncies que ens fan ser optimistes de cara a la pròxima campanya de poma i pera. D’una banda la falta d’estocs a les cambres per la forta demanda durant els primers mesos de la pandèmia i, de l’altra, l’avenç de la campanya de fruita d’estiu, que provocarà que la presència de fruita de pinyol al mercat sigui més curta que altres anys”.

tracking