SEGRE

ESNOTICIA

La pressió de mà d'obra en la campanya de la fruita cau a la meitat amb 12.000 temporers

Les necessitats per a la poma i la pera baixen i molts treballadors del camp es traslladen a veremar || Diversificar varietats permet allargar la collita amb un nombre limitat d'empleats

Un temporer en plena campanya de recollida de la poma en una explotació de Golmés.

Un temporer en plena campanya de recollida de la poma en una explotació de Golmés.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Ara tenim experiència en la gestió de la campanya de la fruita en plena pandèmia, la gent està molt mentalitzada i podem treballar millor.” Amb aquesta frase resumeix el responsable de la campanya de temporers d’Unió de Pagesos, Jaume Pedrós, la situació amb què agricultors i centrals fructícoles afronten ara, a mitjans d’agost, la temporada de recol·lecció i envasament de pomes i peres. Tot plegat, després de mesos de recol·lecció de fruita de pinyol en què les empreses han hagut de bregar amb els problemes derivats de la lluita contra el Covid-19.

Però s’ha de tenir en compte que la situació de la campanya a les poblacions i comarques especialitzades en la producció de pomes i peres és molt diferent de la viscuda al Baix Segre amb la fruita de pinyol. En aquest sentit, a la campanya de la fruita de Lleida es calcula que arriben trobar ocupació fins a 30.000 o fins i tot 35.000 persones en algun moment, encara que algunes només treballin uns dies.

Avui els casos de positius de Covid relacionats amb la campanya de la fruita a penes representen un 6%

Es calcula, segons assenyalen els sindicats agraris, que el pic màxim de contractacions es xifra al voltant de les 23.000 persones cotitzant alhora com a treballadors temporals del camp a la Seguretat Social. Però aquest màxim es registra el mes de juliol.

Ara, es calcula que en una campanya de fruita de llavor hi hagi de l’ordre de 12.000 persones treballant-hi. Dit d’una altra manera, la pressió laboral i organitzativa ara poc té a veure amb la segona quinzena de juny o la primera de juliol a les poblacions especialitzades a produir préssecs, nectarines o paraguaians. A més, bona part dels productors de peres i pomes compten a les finques amb diferents varietats, una diversificació que els permet allargar la campanya de recol·lecció amb un nombre limitat de treballadors.

Enrere han quedat en bona mesura les plantacions exclusives i intensives, per exemple de poma golden, que requerien gran nombre de persones per fer la recollida de tota la producció en uns quants dies de feina per poder portar-les ràpidament a les centrals perquè no perdessin qualitat i emmagatzemar-les de cara a comercialitzar-les. Milers de temporers han passat directament del Baix Segre a la verema.

A les zones vitivinícoles ara es dispara la preocupació per les condicions de treball que exigeix la recollida del raïm, i són diferents les zones productores, des del Penedès fins a La Rioja, on s’han previst tests PCR massius entre els temporers. En aquest context, els positius de coronavirus vinculats a la campanya de la fruita a Lleida han caigut i ara són un 6 per cent. Al juliol van arribar a ser la meitat dels hospitalitzats.

Els costos s’han disparat i els preus no responen

Els costos de recol·lecció i manipulació de la campanya s’han disparat en materials com mascaretes, guants o gels hidroalcohòlics.

Asaja va calcular que es podria tractar d’almenys uns 2.000 euros per a una explotació familiar. Però a més s’ha de tenir en compte una caiguda de la productivitat dels treballadors, aplicant distàncies de seguretat a les cadenes d’envasament, en les quals també s’ha hagut d’invertir, per exemple, en mampares de separació entre el personal. Algunes centrals han arribat a xifrar en un 30 per cent la caiguda de la productivitat. Encara que serà al final de campanya quan es puguin passar comptes més ajustats, algunes empreses estimaven en almenys mig milió d’euros els primers costos que han hagut d’assumir.

tracking