SEGRE

CEREAL PREVISIONS

Lleida, amb un 20% menys de cereal fins a les 419.000 t

La caiguda pot arribar al 20% al pla de Lleida, segons Asaja || En el conjunt de Catalunya s'estima fins al 25 per cent

Imatge d’una recol·lectora treballant en una finca a Alfés.

Imatge d’una recol·lectora treballant en una finca a Alfés.SALVADOR MIRET/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Asaja va xifrar ahir en un 25 per cent la caiguda de la collita de cereal a Catalunya, a causa dels canvis dràstics de temperatura a partir del mes de març passat, a més de les pluges contínues, amb la consegüent aparició de fongs i males herbes.

Les previsions per al pla de Lleida situen la pèrdua en el 20 per cent de la collita a causa del granís fins a les 418.450 tones en 157.550 hectàrees. Tot plegat mentre a la comarca de la Segarra sí que hi ha hagut una bona collita de blat.

Pluges, pedra i humitat han provocat una collita de cereal inferior a Catalunya

A mitjans del mes de maig, Unió de Pagesos (UP) preveia una collita de 176.400 tones de blat, la qual cosa significava un 30 per cent per sobre de la de l’any passat.

Tanmateix, al cap d’un mes va rebaixar les expectatives per l’arribada de pluges tardanes que va dificultar i retardar les tasques de la collita. JARC, per la seua banda, va assenyalar que les precipitacions del mes de juny van provocar que la collita es retardés entre deu i quinze dies.

La presidenta d’Asaja, Rosa Pruna, va assegurar ahir que aquest any passarà “a la història”, ja que la collita del cereal es preveia rècord a Catalunya i ha baixat un 25 per cent i ha deixat una producció irregular, tant en quilos com en la qualitat del gra, amb especial afectació en l’ordi.

Els resultats han estat especialment irregulars a les comarques de l’Anoia i el Bages, mentre que al Vallès Oriental i l’Occidental les pèrdues més importants s’han registrat en l’ordi. Amb tot, Asaja calcula que les pluges del juny van fer perdre entre un 25% i un 30% de la collita.

Aquest any es van sembrar a Catalunya 91.265 hectàrees de blat i prop de 172.920 d’ordi, les mateixes que el 2019, i el descens més notable de la collita ha estat el que s’ha registrat a la província de Girona, amb pèrdues superiors al 50 per cent i molts camps sense recollir.

tracking