SEGRE

CAMPANYA METEOROLOGIA

Agroseguro ja ha pagat a Lleida 8 milions per la fruita

Els pèrits continuen visitant finques afectades per pedra || Les indemnitzacions totals podran superar els 25 milions

Un productor d’Alcarràs, mostrant al juny els estralls de la pedra en la fruita de pinyol.

Un productor d’Alcarràs, mostrant al juny els estralls de la pedra en la fruita de pinyol.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agroseguro ha pagat ja pràcticament vuit milions d’euros a fructicultors de Lleida que han vist arruïnades les seues collites per raons meteorològiques, fonamentalment pedra, d’un total de 44 abonats en el conjunt de l’Estat.

Es tracta d’una primera part, perquè els pèrits encara estan visitant finques danyades per tancar les valoracions, per exemple en el cas de fruita de llavor.

Agroseguro preveu pagaments de 115 milions a tot l’Estat, al voltant d’un 20 per cent a Lleida

Les estimacions parcials del pool assegurador estimen que les indemnitzacions totals a la província poden superar els 25 milions. A tot l’Estat es calculen pagaments per sobre dels 115 milions, de forma que Lleida rebria més d’un 20%.

De moment, els pagaments efectuats als fructicultors a tot l’Estat s’eleven a 43,9 milions d’euros, dels quals 7,97 corresponen a Catalunya, pràcticament tot el volum en el cas de Lleida. La regió de Múrcia ha rebut ja 14,86 milions i és la primera receptora. Cal tenir en compte que es tracta una zona de producció precoç i, amb això, també els danys i els peritatges són anteriors a les registrades a Lleida.

Aquest any va començar amb problemes generats per la borrasca Glòria, després van arribar temporals de vent i a la primavera s’han registrat diverses tempestes de pedra que s’han acarnissat de forma especial amb la fruita de pinyol, però també amb la de llavor.

Els dos sinistres més importants, derivats de la pedra a Lleida, van tenir lloc al juny. La més greu va ser la que va tenir lloc el dia 16, amb 5.000 hectàrees de fruita afectades, principalment entre els termes de Gimenells, Alcarràs, Soses, Aitona, Torres de Segre i Alcanó.

El 3 de juny, les tempestes acompanyades de pedra van descarregar en municipis del Segrià, l’Urgell i la Segarra i en aquest cas es van registrar danys també en cereals d’hivern, fonamentalment ordi i blat.

tracking