SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

Millors preus per a la fruita de pinyol des del veto rus

La producció baixa un 30% || Volen mesures perquè el sector no podrà suportar cap altra campanya marcada pel coronavirus

Imatge d’arxiu de la campanya de la fruita de pinyol a Lleida.

Imatge d’arxiu de la campanya de la fruita de pinyol a Lleida.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya de comercialització de préssecs i nectarines ha aconseguit assolir els millors preus de venda a l’hora de sortir de la central dels últims sis anys, des del veto rus, a causa en gran manera de la caiguda generalitzada de la producció a tot Europa, segons la patronal Afrucat. En el cas de Lleida, parlem d’una collita un 30 per cent inferior a la del 2019.

Malgrat els preus d’aquest any, empreses i productors han de treure comptes ara i quantificar si aquest increment de cotitzacions els permet compensar el descens que hi ha hagut en la producció. I és que ingressen més, però també tenen menys producte per vendre. A tot això se li uneix la campanya atípica d’aquest any com a conseqüència de la Covid-19. El virus ha suposat un increment dels costos tant al camp com a les centrals i a les cooperatives.

Els pagesos agafen la calculadora per saber si la pujada de preus cobreix el descens de la producció

En aquest sentit, Bernat Ramon, d’Unió de Pagesos, va alertar ahir que el sector difícilment podria suportar una nova campanya de la fruita com la d’aquest any. Més enllà de l’increment del 5 per cent en els costos de producció que han hagut d’assumir els pagesos per complir els protocols de seguretat, va posar de manifest la incertesa que van experimentar, al no saber si arribarien prou temporers de cara a l’inici de la campanya. Ramon, referent a això, va instar les administracions a assegurar la mobilitat dels temporers per a la pròxima campanya, que podria estar afectada també per la Covid.

Com ha publicat SEGRE, Asaja calcula que l’increment de costos per a una explotació mitjana ha arribat a ser de fins a 3.000 euros. A més, algunes centrals estimen en almenys mig milió d’euros la inversió en mitjans de protecció de la plantilla. Però la productivitat a les cadenes d’envasament ha caigut en la mateixa mesura que creixia la distància entre el personal.

Indemnitzacions de 39,5 milions d’Agroseguro per la pedra Agroseguro va xifrar ahir en 39,5 milions d’euros les indemnitzacions abonades als fructicultors catalans pels danys per inclemències meteorològiques, fonamentalment per la pedra. Aquests prop de 40 milions d’euros en compensacions els han percebut, de manera gairebé íntegra, pagesos lleidatans. El cultiu més afectat ha estat el préssec, la nectarina i els paraguaians, amb prop de 31 milions d’euros en indemnitzacions. D’altra banda, al voltant de 29 milions d’euros han servit per cobrir els danys generats per la calamarsa durant la primavera i l’estiu.

tracking