SEGRE

UE POLÍTICA AGRÀRIA

Els ajuts 'ecològics' dificulten un acord sobre la reforma de la PAC

Reunions maratonianes dels ministres d'Agricultura per desbloquejar la normativa || El perill de recentralització pot perjudicar el camp català

El lleidatà Ramón Armengol, president de Cogeca, amb la ministra alemanya i la presidenta del COPA.

El lleidatà Ramón Armengol, president de Cogeca, amb la ministra alemanya i la presidenta del COPA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nous ajuts a agricultors i ramaders que vulguin anar més enllà de les condicions obligatòries i apostin per adoptar mesures addicionals en favor del clima i el medi ambient dificulten les negociacions entre els ministres d’Agricultura de la UE per pactar les regles de la nova Política Agrària Comuna (PAC). Les converses entre els Vint-i-set van començar dilluns a les 10.00 hores del matí i es van estendre durant més de trenta-quatre hores.

Tanmateix, els ministres només van debatre la qüestió tots junts dilluns al migdia i des d’aleshores es va deixar espai a les negociacions en petits grups de països. Alemanya, com a presidència de torn de la UE, va liderar els debats i va intentar convocar en diverses ocasions els ministres a una reunió conjunta amb un document que comptés amb prou suports perquè sigui aprovat, cosa que al tancament d’aquesta edició no havia passat.

La PAC representa el 34% del pressupost europeu del 2020, més de 58.000 milions d’euros

Els anomenats ecoesquemes eren la qüestió que més divideix les capitals, com va deixar clar la ministra d’Agricultura d’Alemanya, Julia Köckner, a l’arribar a l’edifici ahir al matí. “Segons la meua opinió, hi ha dos aspectes vitals: uns ecoesquemes obligatoris són clau. I segon, un pressupost mínim obligatori”, va dir.

Si finalment es tanca un acord, el Parlament Europeu i els governs europeus entraran en una negociació “decisiva” sobre la reforma de la Política Agrària Comuna. Tant l’Eurocambra com el Consell de la UE, on s’asseuen els estats, decidiran aquesta setmana quina és la seua posició per encarar la negociació.

Sobre la taula, a més dels ecoesquemes hi ha la creació de plans estratègics estatals i una reducció de la partida de la PAC. També hi ha una controvertida prohibició de l’etiqueta hamburguesa vegetal, a petició del sector ramader.

Està previst que l’Eurocambra voti al llarg d’aquesta setmana més de 1.000 esmenes sobre la proposta i que divendres es conegui la posició sobre tot el paquet de reforma. La PAC és una de les més icòniques de la Unió Europea i també de les que més recursos mobilitzen. Representa el 34 per cent del pressupost europeu del 2020, és a dir, més de 58.000 milions d’euros.

La proposta de reforma per al període 2021-2027 és un dels grans canvis d’aquesta legislatura europea. Espanya és el tercer estat que més diners rep de la PAC, un 12,3 per cent de tots els fons el 2018.

tracking