SEGRE

AGRICULTURA EUROPA

La nova PAC destina el 20% dels ajuts directes a mesures ecològiques

Després d'acordar, els Vint-i-set, el nou redactat i podrà entrar en vigor el 2023 || Els agricultors i ramaders espanyols rebran uns 47.700 milions d'euros

El ministre Planas (d), poc abans de l’acord sobre la nova PAC.

El ministre Planas (d), poc abans de l’acord sobre la nova PAC.MINISTERIO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres d’Agricultura dels estats membres de la UE van arribar ahir a la matinada a un acord sobre la futura Política Agrària Comuna (PAC), que serà vigent entre els anys 2023 i 2027. Després de dos anys i mig de negociacions i d’una reunió final de quaranta-dos hores, els Vint-i-set van pactar aquest nou marc partint de l’última proposta d’Alemanya, que és l’Estat que ostenta ara la presidència rotatòria del club comunitari. D’aquesta manera, amb l’únic vot en contra de Lituània i les abstencions de Romania, Bulgària i Letònia, van acordar reservar el 20% dels pagaments directes de la PAC per a la nova ajuda a agricultors i ramaders que vulguin anar més enllà dels requisits obligatoris i adoptin mesures addicionals en favor del clima i del medi ambient. Precisament aquest va ser un dels punts de fricció entre els ministres. Espanya aspirava a flexibilitzar aquesta novetat durant tot el període d’aplicació de la nova PAC. Tanmateix, l’acord final, subscrit pel ministre d’Agricultura, Luis Planas, contempla que, durant els dos primers anys d’aplicació, els fons per a aquests ecoesquemes que no s’hagin gastat, a partir d’un percentatge del 10%, es puguin dedicar a altres qüestions. La nova PAC comptarà amb un pressupost de 390.000 milions, dels quals a Espanya li corresponen uns 47.700 milions d’euros.

Després de transcendir els detalls del pacte, les organitzacions agràries van manifestar opinions contraposades davant de la nova PAC 2023-2027. D’aquesta manera, Unió de Pagesos va advertir que l’acord comportarà per a Catalunya una reducció dels ajuts directes i un encariment dels costos, la qual cosa, al seu entendre, “afegirà més competència deslleial al mercat únic amb les importacions des de tercers països”. Amb tot, per a UP, es dificulta que la pagesia catalana pugui fer front als reptes de seguretat alimentària, l’ús sostenible dels recursos i el creixement. En aquesta mateixa línia, Asaja va remarcar que “no està clar” quin serà el règim aplicable als productes arribats des de fora de la Unió Europea i que no estan sotmesos en la seua producció als requisits de sostenibilitat que es demanen als pagesos comunitaris. “Volem igualtat de condicions per a uns i altres”, va concloure.

En canvi, UPA va dir que la nova PAC “no sona malament” i va confiar que beneficiï l’agricultura i la ramaderia familiars. UGT-FICA, per la seua part, va assenyalar que l’acord és “positiu” però “insuficient”.

tracking