SEGRE

AGRICULTURA LEGISLACIÓ

La llei de la Cadena Alimentària generalitza els contractes per escrit

El Govern central aprova la reforma amb noves prohibicions de pràctiques deslleials || Planas demana un pacte d'Estat per la PAC sense diferències territorials

Imatge d’un agricultor en plenes tasques de la verema.

Imatge d’un agricultor en plenes tasques de la verema.EFE/ PACO SANTAMARÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir, en segona lectura, la modificació de la llei de la Cadena Alimentària, que amplia el seu àmbit d’aplicació, prohibeix noves pràctiques comercials deslleials i generalitza els contractes per escrit en totes les operacions.

En concret, amb les actualitzacions de la llei que es van fer al febrer i les que ara van a les Corts Generals s’avança en el compromís de l’Executiu de modificar aquesta norma per impulsar un repartiment equitatiu del valor afegit al llarg d’aquesta, fomentar la transparència en la formació de preus i protegir les baules més febles de la cadena.

Cada operador de la cadena ha de pagar a l’operador immediatament anterior almenys el cost efectiu

El Govern central adapta així la legislació espanyola a la directiva europea que amplia les mesures contra les pràctiques comercials deslleials, que repercuteixen negativament en els preus per a l’agricultor. Aquesta és la tercera vegada aquest any 2020 que el Consell de Ministres examina la llei de la Cadena Alimentària: el primer ajustament va ser al febrer, en reacció a les mobilitzacions d’agricultors i ramaders a tot l’Estat, i al juny va presentar l’avantprojecte de llei de reforma, en primera lectura.

Entre altres punts, s’incorporen noves infraccions o se’n requalifiquen d’altres. Per exemple, la cancel·lació d’una comanda 30 dies abans de la data d’entrega (lleu) o l’obstrucció de la inspecció (greu). Exigir pagaments addicionals o assumpció de costos sobre el preu pactat que passa de lleu a greu. “Cada operador de la cadena alimentària ha de pagar a l’operador immediatament anterior un preu igual o superior al cost efectiu de producció, cosa que implica de facto que els preus es fixin des de baix cap a dalt i el repartiment del valor sigui més just”, segons va explicar. El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va assenyalar que la tramitació parlamentària de la nova norma s’acabarà en el primer període de sessions del 2021 per complir el termini previst per la directiva europea i que entri en vigor previsiblement l’1 de novembre d’aquell any. Planas va avançar a més que la intenció per completar aquesta legislació és portar al Consell de Ministres el primer trimeste de l’any que ve un projecte de llei per al desaprofitament alimentari.

D’altra banda, va instar totes les autonomies en la pròxima negociació de com s’aplicarà la futura PAC a Espanya a assolir un pacte d’Estat pel bé d’agricultors i ramaders nacionals, deixant de banda les diferències territorials.

tracking