SEGRE

RAMADERIA MEDI AMBIENT

Pla del boví per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050

Amb un ampli ventall de mesures, des de l'alimentació fins al tractament de residus, passant per la genètica || Avui tot just representa el 3,6% de les emissions

Una vaca menjant pinso.

Una vaca menjant pinso.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la carn de boví d’Espanya, liderat per Lleida, ha presentat el seu Codi de bones pràctiques mediambientals en el compromís per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050. Les últimes dades de l’inventari del ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic li atribueixen a penes el 3,6% de les emissions totals de gasos amb efecte d’hivernacle a Espanya. En moltes ocasions, els ramaders se senten maltractat al ser assenyalat per alguns col·lectius com a “contaminants”, amb campanyes com les dels “dilluns sense carn” que posen en qüestió el consum, afirmen. En aquest context, el sector ha decidit assumir un paper proactiu per garantir el respecte màxim pel medi ambient.

Provacuno va començar, a mitjans del 2019, a treballar en una estratègia per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, per identificar, valorar i aplicar tota una sèrie de mesures tals com: el maneig de pastures, l’alimentació, la gestió de dejeccions i la seua possible avaluació, la genètica, la reproducció i el maneig, entre altres punts, analitzant en cadascuna de les mesures proposades la disminució de les emissions, el grau de benefici econòmic que suposen per al ramader i la seua disponibilitat d’aplicació, tot plegat per aconseguir ser més sostenibles i resilients. L’estratègia llançada aquest any per l’organització interprofessional persegueix l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica del sector el 2050, mitjançant el segrest del carboni equivalent als gasos amb efecte d’hivernacle que generen en els processos productius. El codi presentat per l’interprofessional compta amb un ampli ventall de mesures, com la millora de la digestibilitat de la dieta, ajustar els nivells de proteïna o utilitzar-ne fonts locals. Es tracta de minimitzar també les emissions en el transport dels productes que s’utilitzen per a l’engreixament dels animals. En aspectes lligats a pastures i cultius es preveuen plans de fertilització o la utilització de fertilització orgànica. En matèria de genètica i reproducció de maneig s’aposta per la ramaderia de precisió, la millora del benestar animal, la fertilitat i la salut, a banda de l’augment de longevitat dels caps de bestiar.

tracking