SEGRE

AGRICULTURA

Aprovat el reglament transitori de la PAC per mantenir els ajuts fins 2022

Els agricultors i ramaders percebran els ajuts els dos propers anys conforme a les mateixes regles del període 2014-2020

El sector dels cereals és un dels inclosos en els ajuts directes de la PAC.

El sector dels cereals és un dels inclosos en els ajuts directes de la PAC.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El reglament transitori de la Política Agraria Común (PAC) ha quedat aprovat després de la seua publicació aquest dilluns al Diari Oficial de la Unió Europea (UE), la qual cosa permet mantenir els ajuts als productors el 2021 i 2022.

Els agricultors i ramaders percebran els ajuts els dos propers anys conforme a les mateixes regles del període 2014-2020, abans que entri en vigor la nova PAC l’1 de gener de 2023, ha informat el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

A Espanya, els agricultors i ramaders espanyols podran rebre uns 7.200 milions d’euros anuals en aquell període, ha assenyalat el MAPA en un comunicat.

Després de la publicació del reglament comunitari, la norma que regularà els ajuts directes a Espanya el 2021 i 2022 sortirà en la segona quinzena de gener i permetrà iniciar la campanya de sol·licitud d’ajuts de la PAC 2021 amb normalitat, l’1 de febrer de 2021, segons el Ministeri.

Fins al 30 d’abril, els productors espanyols podran presentar la sol·licitud per als ajuts directes i les mesures per superfícies i animals dels programes de desenvolupament rural.

En el cas del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader), el reglament assegura el suport fins el 31 de desembre de 2022 i incorpora les normes d’aplicació dels fons europeus de recuperació de la crisi del coronavirus, contribuint així als objectius del Pacte Verd de la UE, la transició digital i la resiliència.

El seu percentatge màxim de cofinançament serà del 100 %, l’ajuda a les inversions en actius físics podrà assolir el 75 %, l’ajuda límit per a joves agricultors estarà en 100.000 euros i es podrà assignar fins un 4 % a l’assistència tècnica per iniciativa dels països.

Entre els requisits, s’haurà de mantenir la mateixa contribució ambiental global de cada programa de desenvolupament rural; destinar almenys el 37 % d’aquests fons a mesures de benestar animal, al programa Leader o operacions ambientals; i dedicar almenys el 55 % a inversions, desenvolupament d’explotacions, serveis bàsics i cooperació.

També s’assegura la continuïtat de compromisos procedents de períodes de programació anteriors i, en el cas del programa Leader, es recull el suport a la preparació de la futura estratègia de desenvolupament local participativa.

Quant a les mesures agroambientals, agricultura ecològica i benestar animal, queda regulada la durada dels nous compromisos a partir de 2021 i la possibilitat de l’extensió anual dels ja existents.

El reglament transitori inclou un article relatiu a les normes de comercialització per millorar i estabilitzar el funcionament del mercat comú de l’oli d’oliva, que permet als països productors fixar normes de vendes que regulin l’oferta, com ja existeix al sector del vi.

Aprovat el reglament transitori de la PAC per mantenir els ajuts fins 2022

Aprovat el reglament transitori de la PAC per mantenir els ajuts fins 2022EFE/EPA/FILIP SINGER/Archivo

tracking