SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

L'oli de Lleida 'estalvia' prop de 7 milions amb el pacte del Brexit

Els productes agroalimentaris de Ponent eviten més de 14 milions en aranzels || Prodeca confia en un repunt de les vendes catalanes del Regne Unit del 9%

Oli i fruita eren els grans damnificats d’un Brexit a la força.

Oli i fruita eren els grans damnificats d’un Brexit a la força.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agroalimentació de Lleida s’estalviarà més de 14 milions d’euros en aranzels gràcies a l’acord in extremis assolit el dia de la Nit de Nadal entre Brussel·les i Londres sobre el Brexit. El fructícola, com va publicar SEGRE diumenge, podria haver-se vist obligat a pagar aranzels del 16% en el cas de préssecs i nectarines, que és el que més ven el sector al Regne Unit, la qual cosa es tradueix en prop de 6 milions. Parlem que s’arriscava a haver de pagar un 16% en taxes. Però la situació encara era molt més costosa per a l’oli d’oliva, que podria veure’s obligat a afrontar aranzels del 42,55%. Tenint en compte que les cooperatives i indústries de la demarcació de Lleida van exportar l’any passat producte per valor de 13 milions d’euros, la penalització s’hauria atansat als 7 milions.

A més, la carn de porcí podia gravar-se amb un 16,19%, de forma que el sobrecost d’exportar superaria els 670.000 euros, mentre que per a les conserves de fruita la taxa arribaria al 23,73%, la qual cosa encariria les vendes lleidatanes per sobre dels 630.000 euros. A aquestes partides caldria sumar les d’altres productes que també s’exporten al Regne Unit des de Lleida, encara que sigui en menors volums, com poden ser els vins o llet i els seus productes elaborats, per exemple.

Prodeca, empresa pública dependent de la conselleria d’Agricultura, calcula que l’acord entre la Unió Europea i el Regne Unit representarà un estalvi de 69,34 milions d’euros en aranzels per al sector agroalimentari català. El director de Prodeca, Ramon Sentmartí, calcula ara que les seues exportacions podrien créixer un 9% el proper any.

Va recordar que el Regne Unit passa a ser un país tercer, la qual cosa representa l’existència de duanes amb l’exigència de certificats i gestions burocràtiques i administratives. Caldrà saber quin nivell de controls s’imposaran o què ocorrerà amb el reconeixement de les marques de qualitat.

Prodeca organitzarà precisament en coordinació amb Edullesa un webinari per analitzar amb les empreses exportadores la situació.

L’aplicació provisional de l’acord començarà l’1 de gener durant dos mesos. El text quedarà adoptat formalment si cap govern no s’hi oposa abans de les 15.00 hores d’avui dimarts.

Mentrestant, el Govern del Regne Unit ha advertit les empreses del país i els ciutadans que es preparin per als “substancials” canvis que entraran en vigor l’1 de gener, quan el Brexit sigui ja una realitat, i que ho han de fer en un període de temps “molt curt”, la qual cosa pot provocar desajustos.

L’acord serà debatut i votat per la Cambra dels Comuns demà dimecres, en una sessió extraordinària ja que el Parlament està en aturada nadalenca, però s’espera que sigui aprovat després que el Partit Laborista, primera formació de l’oposició del Regne Unit, indiqués que hi votarà a favor.

Els 27 acorden l’aplicació provisional de l’acord Els estats membre de la Unió Europea van acordar ahir per unanimitat l’aplicació provisional de l’acord anunciat dijous per Londres i Brussel·les per a la relació comercial futura, a l’espera que el Parlament Europeu li concedeixi la ratificació definitiva ja el 2021.

tracking