SEGRE

RAMADERIA MEDI AMBIENT

El sector porcí ha reduït un 30 per cent el consum d'aigua en la producció de carn

Des del 1990 i confia en una rebaixa addicional d'un altre deu per cent el 2023 || La formulació dels pinsos s'apunta com un mitjà per poder minimitzar l'ús de recursos hídrics

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí de les comarques de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí de les comarques de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector porcí ha aconseguit reduir la seua petjada hídrica per porc produït en 167 metres cúbics, la qual cosa representa una millora de prop del 30%, segons un estudi que ha elaborat la interprofessional del porc de capa blanca, Interporc. En total, la quantitat d’aigua utilitzada és de 5.950 litres, dels quals només el 8% corresponen a aigua potable.

Entre el 1990 i el 2020, la petjada hídrica relativa a la producció en granja s’ha reduït en un 28% i entre el 2010 i el 2020 entorn d’un 14%. Així mateix, diversos estudis preveuen una disminució de l’ocupació d’aigua en un altre 10% addicional el 2030.

El sector porcí aspira a aconseguir un impacte climàtic neutre de cara a l’any 2050

De cara al futur, afirmen que és possible arribar a reduir la petjada hídrica en més d’un 20% millorant els rendiments en granja: productivitat, ritmes de creixement i eficiència en l’ús d’aigua i del pinso; i en més del 32% si en la formulació dels pinsos s’incorporen les restriccions de la petjada hídrica de les matèries primeres.

En tot cas, al camí cap a un impacte climàtic neutre, l’objectiu és que la petjada hídrica del sector porcí sigui un 40% menor el 2050 respecte al 2020.

Per aconseguir-ho el sector treballa en nombrosos projectes i tecnologies de millora orientats a aconseguir aquesta menor petjada hídrica possible: optimització del consum de pinso per porc; de l’eficiència en la conversió pinso/carn, dels índexs de reproducció, transició i engreix; consecució d’un òptim equilibri en la dieta proteica del bestiar i optimització del benestar animal i de la seua sanitat i comoditat.

També treballa en l’optimització d’instal·lacions, equips i qualitat de l’aigua, així com de sistemes de neteja, refrigeració i similars, minimització del contingut de nitrogen de purins i fems, a banda de l’optimització de la recuperació d’aigua procedent de pluvials i abocaments.

“La clara reducció de les emissions, el consum responsable d’aigua i l’eficiència energètica al sector porcí són tres exemples que el sector treballa a consciència per assolir un impacte climàtic neutre el 2050”, apunta Interporc.

“La conscienciació i el compromís de tots els professionals amb la sostenibilitat és ferm. Però també hem de tenir en compte que aquest nivell d’exigència no pot portar-nos a oblidar el que el sector fa en aquesta matèria; estem entre els països més avançats del món en la protecció del medi ambient i això és també de merescut reconeixement”, explica la interprofessional.

En concret, el consum a les llars espanyoles va assolir les 488.900 tones de les 1,63 milions de tones del total de carns consumides (pollastre, porcí boví i oví/cabrú). Així mateix, en aquell mateix període també es va incrementar el consum d’elaborats, fins un 5,97 per cent, amb més de 457.000 tones de porcí.

D’aquesta forma, el sector porcí de capa blanca aporta als consumidors espanyols el 43 per cent del total de carns que ingereixen al llarg de l’any

El consum de carn fresca segueix a l’alça, amb un 8,31% el 2020 El consum de carn de porc fresca ha crescut un8,31% en el període gener-juliol del 2020, respecte al mateix període de l’any anterior, com va avançar SEGRE partint de les últimes dades disponibles elaborades per la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc).

tracking