SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

Les pageses tot just reben el 22% dels ajuts al camp de la Política Agrària Comuna

Un informe del FEGA situa l'índex a Catalunya per sota de la mitjana estatal || El 2019, les agricultores catalanes a penes van rebre 38 milions de primes directes i 13 més de fons de desenvolupament rural

Imatge d’un agricultor treballant amb el tractor en una finca de vinyes.

Imatge d’un agricultor treballant amb el tractor en una finca de vinyes.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La bretxa salarial entre homes i dones és tristament molt coneguda, però les diferències entre sexes es repeteixen en altres àmbits de l’economia, com el sector agrari. De fet, les agricultores catalanes a penes reben un 22% dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC).

Així queda de manifest a l’últim informe que acaba de fer públic el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), en què analitza la distribució de fons al llarg de l’exercici del 2019. En el cas de Catalunya, situa en 171,562 milions d’euros els ajuts directes percebuts aquell any. D’aquests, una mica més de 133 milions van anar a parar a agricultors, mentre que només 38,495 milions van tenir pageses com a destinatàries. Parlem d’un 22,43% del total.

La bretxa d’ingressos entre homes i dones es repeteix en el sector de l’agricultura i la ramaderia

La diferència és molt important i encara ho és més si tenim en compte que dels 37.545 catalans que van cobrar primes directes de la PAC, 11.742 eren dones, amb la qual cosa elles representen el 31,27% del total. Així, l’ajuda mitjana per a un agricultor se situa en 5.209 euros, mentre que per a elles amb prou feines representa 3.278 euros.

La situació és similar en el cas dels ajuts al desenvolupament rural. L’informe del FEGA situa en un 22% els fons que arriben a dones a Catalunya. Dels 61,416 milions abonats el 2019, un total de 47,90 milions van ser per a homes i 13,51, per a dones. Dels 12.657 perceptors, 9.162 van ser homes i 3.495 eren pageses. L’ajuda mitjana va ser de 5.228 euros per a ells i de 3.866 per a elles.

La bretxa entre homes i dones a Catalunya és superior a la registrada en el conjunt de l’Estat. Els homes van percebre el 2019 el 72,85% dels ajuts directes abonats a persones físiques a Espanya, davant del 27,15% que arriba a les dones.

En el cas dels ajuts del segon pilar de la PAC, les destinades al desenvolupament rural, les dones han rebut el 26,34% dels seus imports.

L’informe Ajuts Directes i Desenvolupament Rural: anàlisi de l’edat i el sexe dels perceptors a nivell nacional i per comunitats autònomes 2019, del FEGA, posa de manifest un lleuger increment des del 2017 dels imports d’ajuts que tenen com a destinació els agricultors joves (menors de quaranta anys), que han passat del 14% al 14,59%. Aquest increment és més gran en el cas dels ajuts dels programes de desenvolupament rural, en els quals els joves menors de quaranta anys han passat de percebre el 31,83% dels imports el 2017 al 37,06% en l’exercici 2019.

Planas situa la perspectiva de gènere com a clau de la legislatura

El ministeri d’Agricultura, que dirigeix Luis Planas, s’ha marcat com a objectiu per a aquesta legislatura la perspectiva de gènere com una qüestió fonamental en les polítiques que el departament preveu impulsar. En aquest sentit, Planas assegura que “la futura Política Agrària Comuna (PAC), a través del Pla Estratègic nacional, es configura com una eina imprescindible per impulsar mesures que atenguin les necessitats de les dones i dels joves per aconseguir un creixement just, intel·ligent, sostenible i integrador de l’activitat agrària en el medi rural”.

tracking