SEGRE

PORCÍ BALANÇ

El porcí aconsegueix tancar l'any 2020 amb preus alts tot i la Covid

La cotització mitjana anual es va quedar en els 1,324 euros/quilo, lleugerament per sota del 2019, any històric || El marge per als integradors es calcula en 23 cèntims

Imatge d’una explotació de porcí a la comarca del Pla d’Urgell.

Imatge d’una explotació de porcí a la comarca del Pla d’Urgell.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’any 2020 va finalitzar per al sector de la producció de porcí amb una cotització mitjana d’1,324 euros per quilo viu a Mercolleida, la llotja de referència de tot l’Estat i també a Europa. Es tracta d’un valor lleugerament inferior a la mitjana a què es va arribar durant l’any 2019, que va ser d’1,357 euros per quilo en un any que es pot qualificar d’històric, segons un informe de JARC-Coag basat en dades de la conselleria d’Agricultura. Tot això malgrat la influència de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19. Les cotitzacions van començar l’any sent altes, seguint la tendència del final del 2019, en una època durant la qual no es produeixen les millors xifres de l’any, la qual cosa que feia presagiar uns resultats encara millors que l’any anterior.

A inicis d’any, les cotitzacions van continuar la seua dinàmica anual ascendent, fins a arribar a un valor màxim d’1,540 euros/quilo viu en les setmanes 10 i 11, mesos abans de l’època d’estiu, quan normalment s’assoleixen els preus més alts. Tanmateix, a partir de la setmana 11 tot va canviar, quan va esclatar la crisi del coronavirus i es va decretar l’estat d’alarma sanitària a Espanya i, encara que el sector porcí no ha estat dels sectors més afectats pel tancament del canal horeca (acrònim d’hoteles, restaurants i cafeteries), aquesta situació va iniciar uns moments d’incertesa que van provocar caigudes de preus a les llotges, que s’han anat arrossegant gairebé la resta de l’any. Un altre factor important és la caiguda de preus del mercat alemany, a causa dels positius detectats de pesta porcina africana i la pressió en la seua producció a Europa.

D’altra banda, segons les dades facilitades pel departament d’Agricultura, el marge de benefici anual mitjà per les empreses integradores, cooperatives i ramaders no integrats, ha estat de 23 cèntims d’euro per quilo de porc viu.

A més a més, demana que l’integrador es faci càrrec dels costos de gestió de les dejeccions i del servei de retirada de cadàvers sempre que no hi hagi negligència, a banda de fixar la indemnització de la persona integrada.

JARC-Coag reclama revisar els contractes d’integració JARC-Coag ha reclamat que es revisin els contractes d’integració dels ramaders de porcí “aprofitant el bon moment del sector” per augmentar el preu que es percep per porc engreixat. Segons l’entitat, mentre que el marge dels ramaders no integrats va ser de prop de 23,26 euros per porc l’any 2020, els integrats cobren entre 12 i 14 euros “en el millor dels casos”.

tracking