SEGRE

RAMADERIA INVESTIGACIÓ DE L?IRTA

Vacunar la reposició, clau en la tuberculosi en cabres

Eina juntament amb l'eliminació dels animals positius || L'aplicació del fàrmac en caps de bestiar adults sembla poc eficaç

La investigació ha durat tres anys en diversos ramats de cabres.

La investigació ha durat tres anys en diversos ramats de cabres.IRTA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), han dut a terme un estudi de la vacunació durant tres anys de ramats de cabres en explotacions amb una alta prevalença de tuberculosi. Segons va explicar la investigadora de l’IRTA-CReSA, Claudia Arrieta-Villegas, “els resultats mostren que la vacunació sistemàtica de la reposició i l’eliminació dels positius no vacunats contribueixen a reduir la prevalença”.

La tuberculosi és una malaltia que té com a hoste tant els humans com diferents espècies d’animals domèstiques i salvatges. En aquest context, els ramats de cabres infectats poden actuar com a fonts de la malaltia. En la producció cabruna, la tuberculosi té importants repercussions econòmiques degudes a les pèrdues en la producció de llet, a les restriccions comercials i els costos derivats de la despoblació dels ramats infectats.

Aquest estudi del CReSA és el primer de llarga durada en ramats de cabres amb alta prevalença

L’estudi ha avaluat l’eficàcia de la vacunació durant tres anys amb BCG (Mycobacterium bovis Bacilo Calmette-Guérin) davant de la tuberculosi, en cinc granges de cabres a Catalunya, i ha provat d’identificar els factors de risc que poden influir en l’eficàcia d’un programa de vacunació per al control de la tuberculosi en cabres.

Els resultats apunten que la vacunació sistemàtica amb BCG dels animals per a la reposició contribueix a la reducció progressiva de la transmissió de la tuberculosi i, per tant, a una reducció gradual de la prevalença de la malaltia en el ramat, encara que l’eficàcia de la vacuna sembla que disminueix un any després de la vacunació.

A més, altres mesures de maneig, tals com descartar els animals positius del ramat, són altament recomanables. La vacunació d’animals adults sembla que seria poc eficaç per prevenir la infecció i la propagació en el ramat.

Aquests resultats proporcionen dades encoratjadores per avaluar el cost-benefici d’un programa de vacunació contra la tuberculosi a llarg termini.

tracking