SEGRE

UP i JARC demanen ajuda per als agricultors afectats pel temporal

La neu ha fet malbé 35.000 hectàrees d’olivera, segons les cooperatives agràries

Una olivera trencada per la neu a Bovera.

UP i JARC demanen ajuda per als agricultors afectats pel temporalJordi Perera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos demana a les administracions mesures de suport per pal·liar els danys als cultius i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes del temporal Filomena. També demana celeritat en les valoracions per poder prendre mesures de manera ràpida i efectiva perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per danys meteorològics. En el mateix sentit, JARC sol·licita a Agricultura ajuts directes per als productors d'olivera afectats de la Terra Alta, la Ribera de l'Ebre i les Garrigues on molts arbres han quedat completament coberts per la neu i amb branques trencades, fet que implicarà que s’hauran de tallar en alguns casos, afectant a la producció dels pròxims tres anys.

Després d'una primera valoració dels danys ocasionats pel temporal, Unió de Pagesos adverteix que les oliveres han resultat "molt afectades", amb esqueixades i branques trencades, sobretot a les comarques de les Terres de l'Ebre (Terra Alta, Ribera d'Ebre), del Camp de Tarragona (Priorat) i de la plana de Lleida (Sud del Segrià, sobretot a Llardecans, Maials, Torrebesses i Sarroca; Garrigues i Urgell).

El sindicat remarca que encara és aviat per tenir una valoració més acurada perquè la pagesia no pot accedir a les finques a causa de les gelades i de l'acumulació de neu, molt humida i amb molt de pes. En aquestes comarques és on ha hagut més danys per esquinçada i trencada de branques. Des del sindicat assenyalen que, si en els pròxims dies persisteixen les gelades, "els danys poden ser molts més elevats per a les oliveres". A més, "les oliveres intensives de la Terra Alta també han patit dany importants ja que la força de la neu ha partit la guia principal de molts arbres".

Pel que fa a infraestructures, a Juneda (Garrigues) s'han enfonsat dues naus d'una granja d'aviram pel pes de la neu, amb danys en animals i infraestructures, ja que les instal·lacions han quedat força malmeses.

JARC demana ajuts directes per als productors afectats pel Filomena

De la seva banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) sol·licita al Departament d'Agricultura ajuts directes per als productors d'olivera afectats pel temporal Filomena de la Terra Alta, la Ribera de l'Ebre i les Garrigues, on ha deixat entre 40 i 60 centímetres de neu. "Els arbres han quedat completament coberts per la neu i amb moltes branques trencades, en aquestes zones, el que implicarà que s’hauran de tallar des del soc i per aquest motiu es comprometrà la producció dels pròxims tres anys", segons indiquen des de l'entitat.

L'organització agrària demana a Agricultura ajudes directes per a pal·liar aquests danys, com a "mesura excepcional", de la mateixa manera que ho va fer amb el Gloria, donat que "aquestes condicions meteorològiques són totalment excepcionals en zones com a les Terres de l'Ebre". El cap sectorial de l'Olivera de JARC, Lluís Gaya, adverteix que caldrà estar pendents de com evoluciona el temporal durant els pròxims dies i recorda que la situació podria agreujar-se com va succeir el 2001, quan moltes oliveres es van gelar.

Afectació a 35.000 hectàrees d’olivera

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha afirmat que el temporal Filomena ha afectat un total de 35.000 hectàrees de conreus d’olivera i alerta que la durada de les baixes temperatures i la magnitud del fred podrien arribar a provocar un tipus d’afectació similar a les gelades de 2001, malgrat que la superfície afectada en l’actualitat és menys extensa. Les comarques amb majors danys en olivera són les Garrigues, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta i l’Urgell.

Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, avança que “de moment, la major part de danys en oliveres s’han produït a les branques, que s’han trencat pel pes de la neu, però la continuïtat de vent i possibles gelades durant els pròxims dies provocarien danys en les oliveres, afectant el potencial productiu d’anys futurs". "Caldrà estar atents a com evoluciona aquesta situació, avui mateix, s’han registrat temperatures al voltant de -5 ºC i -6 ºC a poblacions com la Granadella, Maials, Falset i Ulldemolins, entre d’altres”, ha afegit.

tracking