SEGRE

ESNOTICIA

Branques d'oliveres trencades pel pes de la neu i problemes en granges

Els danys es poden multiplicar amb l'anunciada onada de fred || Els pagesos reclamen mesures urgents tant en matèria fiscal com de peritatges de les pòlisses

El pes de la neu ha destrossat dos naus d’aquesta granja avícola de Juneda.

El pes de la neu ha destrossat dos naus d’aquesta granja avícola de Juneda.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les fortes nevades registrades a Lleida s’han acarnissat amb les oliveres de les comarques del pla. En especial al sud del Segrià, en poblacions com Llardecans, Maials, Torrebesses o Sarroca de Lleida, juntament amb les Garrigues i l’Urgell. Molts arbres no han pogut suportar el pes de la neu i han acabat amb branques trencades i fins i tot oliveres que poden considerar-se joves, amb uns deu o quinze anys, han arribat a partir-se. Fonts del sector calculen que encara quedaven per recollir una mica menys d’un 20% de les olives i caldrà veure si es poden arribar a aprofitar les que encara estaven pendents de recol·lecció i, en tot cas, quin serà el seu possible ús.

El problema en aquests moments és que els agricultors no poden ni entrar als camps per valorar la situació atesa la gran quantitat de neu acumulada en camins i finques. A més, el risc més alt en aquests moments arriba de les temperatures. Les oliveres poden afrontar la caiguda dels termòmetres a 5 o 6 graus centígrads negatius, però baixades continuades a 8 o 10 negatius podrien provocar danys molt superiors, com va passar durant el temporal del 15 de desembre del 2001.

En ametllers, es donen casos d’alguna ruptura de branques, però puntuals, ja que es tracta d’arbres de fulla caduca i que han acumulat menys neu. Les baixes temperatures faciliten la parada vegetativa en el cas dels fruiters i afavoreix que arrelin els cereals, segons fonts dels agricultors.

Els ramaders, majoritàriament, havien fet provisió d’aliments per als animals i els seus problemes se centren més en els accessos a les explotacions per camins amb neu acumulada. Aquells que esperen entrar animals estan apostant per retardar l’operació, però els que han d’enviar caps de bestiar a l’escorxador necessiten accelerar el procés per no veure incrementats els costos amb l’alimentació dels animals ja engreixats. Algunes granges han tingut danys per la neu acumulada, com una de pollastres de Juneda amb dos de les naus pràcticament esfondrades. En aquest context, els pagesos reclamen mesures urgents tant amb ajuts directes i altres de caràcter fiscal, amb la reducció de mòduls, com de peritatges. Agroseguro va recordar ahir que les pòlisses cobreixen danys provocats pel temporal Filomena.

El pes de la neu ha destrossat dos naus d’aquesta granja avícola de Juneda.

El pes de la neu ha destrossat dos naus d’aquesta granja avícola de Juneda.UNIÓ DE PAGESOS

tracking