SEGRE

Inverteixen 110.000 euros un projecte 'bigdata' per millorar la productivitat de les cooperatives

Acord de FCAC i UdL en una iniciativa pionera

A la signatura del contracte han participat el president de la FCAC, Ramon Sarroca; el rector de la UdL, Jaume Puy, i el professor del departament de Matemàtica de la UdL Lluís Miquel Pla.

Inverteixen 110.000 euros un projecte 'bigdata' per millorar la productivitat de les cooperatives

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha signat un acord amb la Universitat de Lleida (UdL) en el marc del projecte AgriCoop Bigdata per al processament intel·ligent de dades del sector agroalimentari que incideixen en els sistemes productius de les cooperatives. La contractació de la UdL aportarà coneixement en el tractament de dades, estadística i sistemes d’identificació geogràfica i suposa una inversió de 95.000€ en dos anys, que se sumen als prop de 15.000€ que ja s’hi havien destinat durant les fases prèvies.

A la signatura del contracte han participat el president de la FCAC, Ramon Sarroca; el rector de la UdL, Jaume Puy, i el professor del departament de Matemàtica de la UdL Lluís Miquel Pla.

Sarroca explica que “l’objectiu és disposar d’un model predictiu intel·ligent que faciliti l’adopció de decisions estratègiques per a productors i cooperatives aplicant mètodes innovadors Bigdata i considerant diferents escenaris. D’aquesta manera, podríem fer una prospectiva a nivell econòmic, social i mediambiental tant dels socis com de les cooperatives amb la finalitat de generar nous models de negoci al temps que incidim en la sostenibilitat del sistema”.

El projecte AgriCoop Bigdata treballa a partir de la informació dels socis de cooperatives agràries a la DUN, que és la declaració obligatòria que anualment han de presentar els productors (agricultors i ramaders) de Catalunya i que reflecteix la situació de les explotacions en el moment de sol·licitar els ajuts vinculats a la PAC.

En concret, el projecte farà el tractament de més d’un milió de dades per any que aporten informació sobre les explotacions, superfícies declarades de cada conreu, piràmides d’edat, sistemes de reg, diferents registres i sol·licitud de diferents tipologies d’ajuts, entre d’altres.

L’anàlisi combinarà l’estadística amb tècniques d’aprenentatge automàtic utilitzant aquesta plataforma, que integrarà les dades actuals i una perspectiva històrica de les 6 darreres campanyes. Com a resultat, s’obtindran informes comparatius entre la cooperativa i diferents sectors productius, de la cooperativa amb el seu entorn geogràfic i també de la cooperativa en relació amb el conjunt de cooperatives de la FCAC i vers tot Catalunya.

Aquest projecte s’està desenvolupant en el marc dels Ajuts a la Cooperació per a la Innovació cofinançats pel fons FEADER i el Departament d'Agricultura.

tracking