SEGRE

AGROALIMENTACIÓ CAMPANYA AGRÀRIA

Clam de l'àmbit econòmic i local de Lleida per exigir la vacunació dels temporers

Pere Roqué, Ramon Solsona, Jaume Saltó i Xavier Batalla, poc abans de presentar les demandes.

Pere Roqué, Ramon Solsona, Jaume Saltó i Xavier Batalla, poc abans de presentar les demandes.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El món econòmic i local es va unir ahir en una reivindicació clara: un pla de vacunació contra la Covid específic per als temporers que treballen en la recollida de la fruita. Es tracta d’evitar els errors de l’Administració de la campanya anterior, perquè Lleida no pot suportar un nou tancament de l’economia i tampoc es pot desprestigiar el territori.

Així ho va afirmar ahir el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, després d’una trobada que va reunir les patronals Pimec i Coell, la Federació de Cooperatives, Afrucat, la Fecom, la Federa ció d’Hosteleria, la delegació de Govern, la subdelegació del Govern, la Diputació, els ajuntaments de Lleida, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Aitona, Soses, Torres de Segre, Alcarràs, Seròs, Torrefarrera, els consells comarcals de les Garrigues, Segrià, Noguera, Pla d’Urgell i les organitzacions agràries Unió de Pagesos, Jarc i Asaja. Xavier Batalla, de la Cambra, va recordar que va arribar a haver-hi multinacionals que van deixar de comprar producte a Lleida arran dels brots de Covid i la imatge que es donava a l’exterior amb el tancament perimetral de la capital i municipis del Segrià i la Noguera.

L’agrari, com a sector essencial, reclama entrar al més aviat possible al pla de vacunació

“L’economia no entén d’eleccions”, va alertar Saltó, que va reclamar que els màxims responsables de la Generalitat i la delegada de La Moncloa a Catalunya es desplacin a Lleida de forma urgent, la setmana que ve, per preparar la campanya. Els agents implicats aposten per analitzar el que fan en altres zones amb campanyes agràries importants, com de la maduixa a Huelva o l’oliverera a Jaén, on es demanen PCR per treballar de temporer.

Reclamen que els treballadors del camp siguin considerats com a essencials i entrin de forma ràpida a la campanya de vacunació contra la Covid. Quant als allotjaments, el líder d’Asaja, Pere Roqué, va demanar tornar al pla d’ajuts que hi havia els anys 2009 i 2010 perquè els pagesos poguessin costejar-los. Una de les mesures passaria per poder instal·lar allotjaments temporals a les mateixes finques i evitar el desplaçaments innecessaris del personal. Va xifrar en 500 milions d’euros el capital que genera la campanya, en la qual treballen 25.000 persones

Pel que fa a les persones immigrants que no tenen la situació administrativa en regla per poder ser contractades, Roqué va insistir que és un problema que s’ha de solucionar en l’àmbit polític, i va recordar en aquest sentit que “avui la llei d’estrangeria està com està”.

El PDeCAT també planteja tests PCR o d’antígens per als treballadors

El PDeCAT va exigir ahir la implicació de totes les administracions per evitar que en la campanya de la fruita d’aquest any es repeteixi la situació del 2020. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, va proposar també un pla de vacunació específic i planificat, dirigit a totes les persones que arriben a Ponent per recollir fruita. “La fruita és un sector essencial, per la qual cosa, després de les persones vulnerables, demanem la vacunació d’aquests treballadors essencials, perquè no es produeixi un nou tancament a Lleida que llasti l’economia”, va manifestar. A més, va plantejar que se sotmetin a proves PCR o tests d’antígens a l’arribar a la demarcació, a fi d’evitar casos importats.

D’altra banda, va lamentar que la Paeria encara no s’hagi pronunciat sobre la proposta que li va fer arribar el sector a l’octubre per instal·lar habitatges prefabricats temporals als camps per pal·liar el problema habitacional que pateix aquest col·lectiu.

tracking