SEGRE

AGRICULTURA OLI

El sector de l'oli demana una Taula Sectorial pels danys del Filomena

A les comarques de Lleida hi ha més de 34.600 ha afectades que necessiten suport || Espanya reclama a Brussel·les compensacions si els EUA no aixequen aranzels

Oliveres destrossades pels estralls causats per la intensa nevada d’aquest mes.

Oliveres destrossades pels estralls causats per la intensa nevada d’aquest mes.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) i les Denominacions d’origen Garrigues, Siurana, Terra Alta i Baix Ebre i Montsià han sol·licitat amb caràcter urgent una Taula Sectorial de l’Oli per debatre sobre els danys del temporal del neu i fred conegut com a Filomena. La decisió sorgeix arran d’una reunió entre representants de totes les parts el dia 22 de gener “per fer front comú” davant del departament d’Agricultura, en les reclamacions per les destrosses causades per la tempesta al sector de l’olivera. Uns danys que es concentren principalment a les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, les Garrigues, l’Urgell, municipis de la Segarra, del Segrià i del Baix Ebre, segons concreta l’organització agrària. La conselleria calcula que només a la província de Lleida són 34.633 les hectàrees d’oliveres amb danys. A les Garrigues estan assegurats fins un 40%, però en altres punts i la demarcació amb prou feines arriben al 25%.

Ahir hi va haver la segona reunió entre el sindicat i les denominacions d’origen. Així mateix, “el 27 de gener Unió de Pagesos celebrarà via Zoom una trobada amb afectats per poder recollir les diferents casuístiques d’afectació del temporal Filomena”, i escoltar les seues demandes per començar a treballar en les mesures necessàries.

D’altra banda, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va demanar ahir a la Comissió Europea que estudiï compensar els productors afectats en el cas que no s’aconsegueixi l’aixecament immediat dels aranzels que els Estats Units apliquen a alguns productes agroalimentaris europeus, com per exemple el vi o l’oli.

“Demanaré que es negociï com més aviat millor la seua eliminació i que, si no fos així o no fos immediata aquesta eliminació, s’estudiïn compensacions per als productes afectats”, va dir Planas en una declaració difosa en el marc d’una videoconferència de ministres europeus d’Agricultura on es va parlar del tema. Aquests aranzels afecten, va recordar, l’oli d’oliva, el vi, l’oliva de taula i altres productes molt significatius de l’exportació agroalimentària espanyola.

tracking