SEGRE

MUNICIPIS CERTÀMENS

Les Borges obre la 58 Fira de l'Oli, marcada per la pandèmia i amb 53 estands virtuals

Vint-i-quatre són parades d'oli i la DO preveu una producció de quatre milions de quilos || El Govern anuncia que aquest any s'aprovarà el Pla d'Acció de l'Oli per valoritzar millor el producte

Bonaventura Clotet.

Bonaventura Clotet.AJUNTAMENT DE LES BORGES BLANQUES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Borges va obrir ahir la 58 edició de la Fira de l’Oli, que s’ha vist condicionada per la pandèmia i se celebra totalment online. Compta amb 53 estands virtuals, que es poden visitar al web www.firaoli.online. D’aquests, un total de 24 són productors d’oli. L’alcaldessa accidental, Núria Palau, va explicar que el certamen ha estat possible “gràcies al compromís” del sector i el territori. Va assenyalar que la fira “dona resposta a una situació puntual que de cap manera podíem permetre que frustrés l’esforç dels que han fet una forma de vida d’aquest estimat producte”.

Per la seua part, el director general d’Alimentació, Carmel Mòdol, va anunciar que aquest any veurà la llum el Pla d’Acció de l’Oli, que té com a objectiu “valoritzar comercialment molt millor” un producte “excel·lent” del qual s’ha d’obtenir “el màxim benefici” per “millorar la situació social a les zones productores” i lluitar contra l’abandó del camp. El president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, va demanar a Mòdol “sensibilitat i respostes” per als agricultors que “pateixen perquè la pandèmia i les nevades els han deixat en una situació complicada”. Va dir que les respostes “són necessàries si volem que el nostre paisatge es mantingui” i “no es converteixi tan sols en un espai per a plaques solars i aerogeneradors”.

El consell de les Garrigues demana “respostes” per als agricultors després de la pandèmia i les nevades

Així mateix, la DO Garrigues, que enguany no participa a la fira a l’haver-hi només quatre de les seues cooperatives al certamen, preveu una producció de 4 milions de quilos, “una mica superior” a la de la campanya passada. El seu president, Enric Dalmau, va assenyalar que les vendes d’oli online s’han disparat i suposen entre el 70 i el 80 per cent de les vendes a particulars.

Ahir es van donar a conèixer les empreses de les Garrigues que seran guardonades demà: Arbequina i Secció de Crèdit rebrà el premi a la innovació; els restaurants de la Mostra Gastronòmica, a la tradició; Mengem Garrigues, a la millor iniciativa comercial; la Cooperativa Tres Cadires, a la millor iniciativa empresarial; Quadrat Valley, a la millor iniciativa turística; i Terra la Vita, al millor disseny de producte.

Oli d’oliva contra les seqüeles de la Covid-19 El doctor Bonaventura Clotet va inaugurar la fira i va dir que les persones que han tingut coronavirus i pateixen “síndrome post-Covid” podrien beneficiar-se “de l’acció antiinflamatòria de l’oli”. Va destacar que ajuda a tenir una millor qualitat de vida i a prevenir malalties. En relació amb la Covid, va dir que la investigació en centres com Germans Trias i Pujol s’orienten a seqüenciar el virus per identificar-ne variants. Va apuntar que “el que hem de fer és anticipar-nos i dissenyar una vacuna que sigui pancoronavirus”.

Bonaventura Clotet.

Bonaventura Clotet.AJUNTAMENT DE LES BORGES BLANQUES

tracking